Home » Reportage
Droogte in Nederland 1976

De 5 droogste periodes in Nederland

Periodes van droogte zijn misschien fijn voor de vakantiegangers, voor de agrarische sector kan het pijnlijke gevolgen hebben. De komende jaren wordt verwacht dat er steeds vaker droge periodes zullen voorkomen. De schade die daarbij kan worden aangericht, blijkt wel uit de volgende voorbeelden:

Zomer 2018

De eerste weken van juli 2018 gingen de boeken in als een periode van extreme droogte in Nederland. Waar zonnige periodes in ons land normaal gesproken werden afgewisseld met regenbuien, bleef de afgelopen weken de zon onophoudelijk schijnen. Het KNMI berekende dat het neerslagtekort tot 19 juli neerkwam op 260 mm. Hiermee kwam  het recordjaar van 1976 in zicht. In dit jaar leidde de aanhoudende droogte in Nederland tot een neerslagtekort van 361 mm.  

Het droogterecord van 1976

Dat er weinig regen zou vallen, daar zag er in 1976 aanvankelijk niet naar uit. Het jaar begon namelijk stormachtig. Krachtige winden vernielden het dak van het Centraal station in Amsterdam en bliezen de torenspits van de Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden omver. Desondanks is de droogte van 1976 berucht. In de lente en zomer erna volgde evenwel een langdurige hittegolf. Behalve het jaar met het hoogste neerslagtekort kende 1976 ook de droogste zomer in de geschiedenis van Nederland. Toch voerde 1976 niet de ranglijst aan van droogste jaren, omdat het KNMI de verdamping meenam in zijn berekeningen. Omdat er in de wintermaanden van 1976 veel neerslag viel, was de mate waarin de verdamping de neerslag overtrof minder hoog dan in andere droge jaren.

Verdroging van de grasgronden in 1959

Zo’n droog jaar was 1959, dat het KNMI op de tweede plaats noteerde als jaren met het grootste neerslagtekort. In 1959 viel 352 mm neerslag, hetgeen leidde tot grote problemen voor de boeren in Overijssel. Door de aanhoudende droogte mislukte de haveroogst. Bovendien groeide er te weinig gras voor de koeien. Zelfs nadat de boeren stukken bos hadden gekapt om hun dieren te laten grazen, bleven de problemen aanhouden. Omdat de hongerige koeien het weinige gras dat ze konden vinden zo gulzig opaten, kregen ze te veel zand binnen. Het gevolg was dat vele stierven aan koliek, hevige buikkrampen.

Dodelijke droogte in 1911

Dat het uitblijven van voldoende regen tot onheil kon leiden, werd eveneens duidelijk in 1911. In dit jaar bedroeg het neerslagtekort 328 mm. Het water uit de putten verdampte en hele plattelandsgemeenschappen waren afhankelijk van het water uit de kerkenbakken. De droogte in Nederland leidde tot tientallen doden. Sommigen verdronken toen zij verkoeling zochten in het water, terwijl ze niet konden zwemmen. Anderen, vooral ouderen, overleden door het oplopen van een zonnesteek.

De droogste zomer in 1921

De droogste zomer volgens het KNMI,  dat sinds 1901 metingen uitvoerde, viel in 1921. Er viel slechts 387,3 mm regen in deze zomermaanden. Ter vergelijking, de gemiddelde neerslag in Nederland schommelde doorgaans rond de 800 mm per jaar. Ondanks de extreme droogte in 1921 kende dit jaar een neerslagtekort van slechts 322 mm. Dit kwam omdat de winters van 1921 behoorlijk regenachtig waren. 1921 was tevens het jaar met de voorlopige hoogste temperatuur in Nederland. In Maastricht werd het 38,9 graden. In 2019 sneuvelde dat record toen in Eindhoven de temperatuur boven de 40 graden uitkwam. 

Bronnen:

Afbeeldingen:

  • Het leger schiet boeren te hulp tijdens de droogte van 1976. Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!