Home » Reportage
geschiedenis van de tas

De geschiedenis van de tas

De geschiedenis van de tas is lastig te achterhalen. Zeker nu het enige museum ter wereld dat daar alle aandacht voor had, is verdwenen. Gelukkig zien we in het huidige straatbeeld wel hoe populair de tas is. Wie heeft er eigenlijk geen? 

Het tassenmuseum aan de Herengracht in Amsterdam is niet meer. Meer dan vijfduizend tassen, elk met een eigen verhaal, verdwenen vorig jaar van de radar. Met het opdoeken van dit unieke museum verdween daarmee het unieke overzicht van de geschiedenis van de tas, vanaf de zestiende tot en met de 21ste eeuw. Die historie is als gevolg daarvan nog maar moeilijk te achterhalen. 

We weten dat de eerste tassen aan de ene kant door de gegoede burgerij werden ingezet tijdens hun reizen. Eerst waren er de houten koffers die reizen mogelijk maakten, maar later kwam daar ook de tas bij die makkelijker hanteerbaar was. Aan de andere kant droegen marktkooplui altijd al buidels, onder of boven hun kleding, waarin ze muntstukken droegen om handel mee te drijven. Ook dat werd later ontwikkeld tot een heuse (schouder)tas. De tas kent dus een geschiedenis die van twee lagen van de bevolking afkomstig lijkt en inmiddels is iedereen ‘aan de tas’.

Weekendtas is veelzijdig

Wie tegenwoordig op reis gaat, kiest in veel gevallen voor een weekendtas, als de trip een paar dagen duurt. Zo’n weekendtas wordt overigens ook nog wel eens ingezet als dagelijkse tas voor wie veel spullen met zich mee wil dragen. Omdat weekendtassen er prachtig uitzien en vaak van een mooie kwaliteit leer zijn gemaakt, misstaat dat helemaal niet. Een grote tas is bovendien een enorme trend, vandaar dat de weekendtas een universele functie heeft gekregen. 

Heuptasje is veelzijdiger

In de categorie kleine tassen valt onder andere het heuptasje dat ook wel bekend staat als de fanny pack. Dit is verworden tot een heuse eye catcher. De fanny pack wordt veel gedragen. Voor inspiratie kun je bij de hotshots van dit moment te rade gaan. Ze dragen ze allemaal. Van Kim Kardashian en Rihanna tot Anna Nooshin. In modeshows is de fanny pack niet meer weg te denken. Zowel voor mannen als vrouwen. 

Het heuptasje is ook uit het straatbeeld niet meer weg te denken. De tas wordt gedragen als crossbodytas of als laaghangend bungelend tasje op de heup of strak onder de oksel. Ook wordt deze gedragen aan een riem rond het middel of meer richting de rug voor wie flinke tegenwind op de fiets treft. Misschien is het heuptasje wel de meest veelzijdige tas en daarmee zo geliefd. Ook al zijn er ook mensen die het niet kunnen aanzien. Die nog altijd dat jaren tachtig beeld voor ogen hebben toen de tas vooral functioneel werd ingezet, in felle kleuren was uitgevoerd en vaak een slechte match had met de kleding. Nu is dat anders. 

Heuptasje is een blijvertje

Grote modemerken zoals Gucci en Prada creëren de meest bijzondere (en vooral prijzige) fanny packs, maar ook sportmerken hebben ze in hun collectie opgenomen. Hoe deze gedragen worden? Dat mag iedereen zelf bepalen. Het modebeeld volgen is een, maar het kan altijd creatiever. Met een goede schouderriem of heupriem is het heuptasje op enorm veel manieren te dragen. Het leuke is dat iedere outfit er een boost van krijgt. Draag hem over een regenjas als riem. Rond een grote wijde trui, die er een bijzondere twist mee krijgt. Bij een hip trainingspak, die ook wordt gedragen als er niet wordt getraind. Ze zijn er in leer, in canvas, van PolyUrethaan en in nog veel meer materialen. Kortom; veelzijdiger dan de heuptas is er niet. Dat hadden ze in de Middeleeuwen niet kunnen bedenken. Die heuptas is een blijvertje. 

Partners: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.