Home » Reportage
De geschiedenis van ‘’herenclubs’’

De geschiedenis van ‘’herenclubs’’

Tot de dag van vandaag bestaan er plekken waar vrouwen niet toegelaten worden. Dit was ook het geval bij de exclusieve ‘’gentlemen’s clubs’’ in Londen. Deze privéclubs werden in de achttiende eeuw opgericht door en voor mannen uit de Britse bovenklasse. 

Jongens kunnen al op jonge leeftijd de neiging krijgen een plekje te maken waar het andere geslacht niet is toegestaan. Dit kan hun eigen kamer zijn of zoiets als een boomhut. Volwassen mannen hebben tegenwoordig ook steeds vaker een volledig eigen ruimte thuis, de zogeheten ‘’mancaves’’. Hier kunnen zij zonder hun vrouw, of vriendin, met vrienden tot rust komen en genieten. Dit komt soms voort uit het idee dat de rest van het huis het domein is van de vrouw. In een ‘’mancave’’ hebben mannen daarentegen vaak de volledige controle over de inrichting en het vermaak van de ruimte. 

Met een soortgelijk idee werden in de achttiende eeuw de ‘’gentlemen’s clubs’’ opgericht. Hier konden de aristocratische mannen van Londen in een luxe omgeving gokken, drinken en discussiëren. Een lidmaatschap bij deze exclusieve clubs liet echter ook zien hoe hoog je sociaal-economische status in de maatschappij was. 

De eerste ‘’gentlemen’s club’’

In de tijd dat chocolade nog een luxeproduct was richtte een Italiaan, Francesco Bianco in 1693 het ‘’chocoladehuis’’ White’s op. Hier kwamen mensen speciaal naartoe om chocolade te drinken, in die zin waren deze gelijk aan koffiehuizen. Al vanaf het begin werd er flink gegokt in het toenmalige chocoladehuis. 

Langzamerhand werd White’s de eerste gentlemen’s club van Londen. Door de jaren heen raakte de herenclub berucht om de exclusiviteit en de deftige leden. White’s is allang niet meer een plek om alleen chocolade te drinken. Gokken bleef echter wel populair in White’s. Sinds de oprichting gingen er wilde geruchten rond over de weddenschappen die er werden afgesloten.

Twee leden van White’s zouden onder andere grote bedragen op het spel zetten door te wedden welke regendruppel eerder het raamkozijn zou bereiken. Er ging ook een gerucht rond nadat een man buiten de club flauwviel. De leden zouden toen wedden over hoeveel kans de man had om de nacht te overleven.

Meer Geschiedenis? Lees Geschiedenis Magazine!

IsGeschiedenis is partner van Geschiedenis Magazine

Toelating bij een herenclub

White’s blijft sinds zijn oprichting in 1693 vrij geheimzinnig over de vereisten voor een lidmaatschap. Sommige bronnen speculeren echter dat een lidmaatschap bij White’s 85000 pond per jaar bedraagt. Daarnaast zouden tenminste 36 leden toe moeten stemmen met de toelating van een nieuw lid. Voornamelijk White’s zou prestigieuze leden hebben; zoals leden van de Koninklijke Familie. Prins Charles van Wales hield zijn vrijgezellenfeest in de exclusieve herenclub, op de nacht voor zijn huwelijk met Diana Spencer. 

Sommige gentlemen’s clubs laten tegenwoordig ook vrouwen toe. White’s doet dit echter tot de dag van vandaag nog niet. Het zou om dit feit zijn dat voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk, David Cameron in 2005 zijn lidmaatschap opzei. De enige vrouw die White’s in al die jaren toegelaten lijkt te hebben is koningin Elizabeth II. Zij zou daar onder andere in 2016 op haar verjaardag geluncht hebben met haar man, Philip van Griekenland en Denemarken. Tegenwoordig bestaan herenclubs over de hele wereld. Zij zijn echter niet allemaal even exclusief als White’s. De Reform Club die in 1836 in Londen werd geopend, accepteert sinds 1981 ook vrouwen als leden. 

Veel mannen creëren tegenwoordig, zoals eerder gezegd, thuis een eigen versie van een herenclub in de vorm van ‘’mancaves’’. Dit concept raakt steeds populairder. Websites als cavetown.nl leveren daarom de spullen waarmee mensen thuis moderne versies van heren- én vrouwenclubs kunnen maken. 

Bron:

  • Daily Mail: Disowned by Cameron, the raffish men-only club that his father once ran
  • Londonist: The Curious World Of London's Gentlemen's Clubs
  • Londonist: A History Of Drinking Chocolate In London
  • Daily Mail: Queen's 90th birthday bash at men-only club: Her Majesty and Prince Philip visit White's after being invited for lunch 
  • History Hoydens: Gentlemen's Clubs
  • The Culture Trip: The 10 Most Exclusive Gentlemen's Clubs in London

Afbeelding: 

  • Georgian gentlemen smoking, drinking and reading newspapers at their club. Coloured aquatint, c. 1784, after G. M. Woodward (?). Iconographic Collections Keywords: George Moutard Woodward: See page for author [CC BY 4.0)], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.