Home » Reportage
Leasen

De geschiedenis van leasen

Volgens de consumentenbond weet meer dan 85% van alle autobezitters in Nederland niet precies wat hij maandelijks kwijt is aan zijn auto. Aangezien er bij het leasen van een auto een vast maandbedrag wordt vastgesteld, is het geen wonder dat (private) leaseauto’s steeds populairder worden. Maar waar komt leasen eigenlijk vandaan?

Leasen al vierduizend jaar oud

De vroegst bekende gevallen die met leasing zijn te vergelijken, vonden zo’n vierduizend jaar geleden plaats. In de Sumerische stad Ur, in het zuiden van Mesopotamië (en het zuidoosten van het tegenwoordige Irak), werd in het jaar 2010 v.Chr. landbouwgereedschap en grondgebied geleased aan de boeren. Hierdoor kregen de boeren de kans om gewassen te groeien en te verkopen tegen een betrekkelijk kleine investering.

Ook andere beschavingen in de oudheid kenden het concept leasing. In Babylonië werd het bestaan van het leasen van persoonlijke eigendommen in 1750 v.Chr. vastgelegd in de wetboeken van koning Hammurabi. In de tijd van de Feniciërs kwam het leasen van schepen veelvuldig voor. En ook de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen hielden zich bezig met het leasen van persoonlijke eigendommen en onroerend goed.

Leasen op grote schaal toegepast met naaimachines

In de achttiende eeuw begon het aantal leases van persoonlijke eigendommen toe te nemen. In de Verenigde Staten werden paarden, rijtuigen en karren vanaf 1700 geleased door stalhouders. Vanaf 1870 werden binnenschepen, treinwagons en locomotieven veelal ook geleased.

Maar het leasen van persoonlijke eigendommen door consumenten werd pas echt op grote schaal toegepast toen Singer Sewing Machine Co. naaimachines op de markt bracht. Het bedrijf vroeg $5 aanbetaling en $5 per maand voor een naaimachine, en bood ook een optie aan om de naaimachine op te kopen na afloop van de contractperiode.

Leasen in de autohandel

Tegenwoordig is leasen een bekend en populair fenomeen in de autohandel. Het gebruik van een financial lease constructie bij auto’s komt vaak voor. Hierbij blijft de leaseauto juridisch gezien eigendom van de leasemaatschappij totdat de laatste maandelijkse termijn is betaald, terwijl het economische eigendom bij de degene die leaset ligt.

In Nederland kwam het leasen van auto’s vanaf 1980 op, toen een aantal grotere bedrijven gezamenlijke holdings oprichtten voor het wagenparkbeheer. Daarna kwamen ook gespecialiseerde autoleasebedrijven op. In 2016 werd een keurmerk voor private lease ontworpen, met als doel om een transparante markt te creëren en om de consument te beschermen. Via private lease kunnen consumenten autorijden tegen een vast maandbedrag en zonder een aanbetaling te hoeven doen. Het eigendom van de auto wordt na de leaseperiode echter niet overgedragen aan de consument.

Leasen breidt zich uit

In 2016 maakte het leasen van auto’s 25% uit van alle voertuigverkopen in de Verenigde Staten. Maar anno 2018 worden niet alleen auto’s geleased; leasen breidt zich steeds verder uit. Ook een scooter leasen is tegenwoordig mogelijk, want in navolging van de populariteit van leaseauto’s zijn ook scooterhandelaren begonnen met het aanbieden van leasecontracten. Daarnaast zijn er ook lease mogelijkheden voor de horeca, waarbij horecagelegenheden keukens en keukenapparatuur kunnen leasen.

Bronnen

Afbeeldingen

  • Een lease-contract wordt ondertekend, via Pixabay.com

Partners: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.