Vijf grote steden in Mesopotamië

De Mesopotamiërs waren een van de eerste volkeren die gebruik maakten van een schrift. Dankzij het schrift krijgt men in het heden een veel beter beeld over de belastingen, wetten, oorlogen, het aanbidden van goden en koningen en het samenleven in steden. Hier zijn vijf van de meest bijzondere en invloedrijke steden uit Mesopotamië. 

Babylon

De meest bekende Mesopotamische stad is ongetwijfeld Babylon. Gelegen in de vallei tussen de Tigris en de Eufraat was het voor de Mesopotamiërs geen probleem om hier landbouw te bedrijvenIn het begin was Babylon nog een stadsstaat, maar onder koning Hammurabi werd Babylon in 1800 voor christus een heilige stad (Bab-ili betekend vrij vertaald de poort van god). Na de dood van koning Hammurabi in 1750 voor christus ging het Babylonische rijk ten onder en verloor de stad zijn aanzien. Pas in 609 voor christus werd Babylon met de komst van het nieuw-Babylonische rijk weer een belangrijke stad, waar onder andere de bekende hangende tuinen zijn aangelegd.

Uruk

Deze stad was in de Soemerische periode en daarna de belangrijkste stad op religieus gebied. De stad was zo’n 5,5 vierkante kilometer groot en had zo’n 50.000 inwoners. In het midden van de stad bevonden zich twee tempels. De tempel van de hemelgodin Eanna was 70 bij 30 vierkante meter groot en compleet gemaakt van kalksteen. De andere belangrijke tempel was gewijd aan de god Anu mogelijk de eerste getrapte piramide die men een ziggoerat noemde.

Ur

Ur was een belangrijke havenstad aan de toenmalige golfkust. Het noorden van de stad was compleet gewijd aan de maangod Nanna, waarvoor ook een ziggoerat werd gebouwd. Ook werd het koningspaleis van Ur-Nammu hier gebouwd, welke nog steeds voor een groot gedeelte te bezichtigen is. In de stad is een archief gevonden daterend uit 2650 voor christus waarin honderden geschreven teksten liggen, die een goed beeld geven over de sociale verdeling in de stad.

Nineveh

De stad Nimrud ligt zo’n 30 kilometer ten zuiden van Mosul en was van 1350 tot 610 voor christus een belangrijke stad voor de Assyriërs. Koning Ashurnasirpal II maakte Nimrud tot de hoofdstad van zijn Nieuw-Assyrische Rijk. Hij liet er verschillende tempels, een 8 km lange muur en een enorm paleis bouwen. In de stenen van de stadsmuur zijn verschillende teksten gevonden over koning Ashurnasirpal II en zijn veldtochten. “Veel van mijn gevangen heb ik verbrand in een vuur. Veel heb ik al levend de neus of handen of oren afgesneden. Veel ogen heb ik van de soldaten afgenomen. Ik heb hun jonge mannen, vrouwen en kinderen gedood.” Staat er in een van de teksten. Ook deze stad is in 2016 voor een groot gedeelte verwoest door de terroristische groepering IS.

 

<h3>Bronnen:</h3>
Ancient.eu: <a href="http://www.ancient.eu/Mesopotamia/" target="_blank">Mesopotamia</a>

Timemaps.com: <a href="http://www.timemaps.com/civilization/ancient-mesopotamia" target="_blank">Ancient-Mesopotamia </a>

Wikipedia.org: <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Mesopotamia" target="_blank">Mesopotamia </a>
<h3>Afbeelding:</h3>
Wikimedia Commons:<a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ancient_ziggurat_at_Ali_Air_Base... target="_blank"> Ancient Ziggurat</a>

 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.