Irak wordt onafhankelijk

Op 3 oktober 1932 wordt Irak onafhankelijk van Groot-Brittannië waar het sinds 1920 een mandaatgebied van was. De Britste overheersing is nooit goed gevallen bij de Irakese bevolking. Vóór de Britse heerschappij was Irak lange tijd onderdeel van het Ottomaanse Rijk. De onafhankelijkheid was echter het startschot voor een onrustige periode.

Onafhankelijk Koninkrijk Irak

Irak was vanaf de 16e eeuw onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, koos het Ottomaanse Rijk de kant van de Duitsers. In 1916 en 1917 veroverden de Britten het gebied wat nu Irak is. Na de Eerste Wereldoorlog, op 10 januari 1919 werd Irak officieel losgemaakt van het Ottomaanse Rijk en op 11 november 1920 door de Vrede van Sèvres, wat onderdeel was van de Vrede van Versailles,werd het een mandaatgebied van de Volkenbond. Het gebied zou onder Brits bestuur staan wat in de praktijk koloniaal bestuur betekende.

Grote Iraakse Revolutie

De Irakese bevolking was hier niet blij mee en kwam in opstand. De Britten sloegen deze opstand, ook wel de Grote Iraakse Revolutie genoemd,hard neer. Duizenden Irakezen kwamen om het leven. Na deze grote opstand realiseerden de Britten zich dat het anders moest en ze doopten het land om tot het Koninkrijk Irak. Faisal Ibn Hoessein werd de nieuwe koning van het land. Groot-Brittannië bleef echter veel invloed uitoefenen. Op 3 oktober 1932 verliep het mandaat over Irak waardoor het land op die dag een onafhankelijk land werd. Het zou verder gaan als het Koninkrijk Irak. In dit jaar trad Irak ook toe tot de Volkenbond.

Republiek Irak

Drie koningen hebben dit koninkrijk geregeerd namelijk Faisal I van Irak van 1932 tot 1933, daarna zijn zoon Ghazi van Irak van 1933 tot 1939 en deze werd weer opgevolgd door zijn zoon Faisal II van Irak die regeerde van 1939 tot 1958. Het land was in deze periode steeds politiek instabiel. Minderheden in Irak werden in grote mate onderdrukt en gediscrimineerd wat voor veel geweld zorgde. Van 1936 tot 1941 waren er verschillende pogingen om de koning te verdrijven en de macht in handen te krijgen. In 1958 slaagden soennitische militairen hier met een staatsgreep in. Ze zetten Koning Faisal II af en vermoordden hem. Irak werd een republiek maar in werkelijkheid ging een streng militair regime het land regeren.

<h3>Bronnen</h3>
<p>-         Landenweb.nl, <a href="http://www.landenweb.net/irak/geschiedenis/">Irak Geschiedenis</a>  (augustus 2011)</p>
<p>-         Christiepedia.nl, <a href="http://www.christipedia.nl/Artikelen/I/Irak">Irak </a></p>
<p>-         Europa-nu.nl, <a href="http://www.europa-nu.nl/id/vgaxlcr1jzjs/irak">Irak </a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>-         Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FeisalPartyAtVersaillesCopy.jpg">... Party at Versailles  (1919) </a><a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Faisal_hussein.jpg?uselang=nl"><br /></a></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.