Home » Reportage
Cubaanse straatbeeld geschiedenis

De invloed van de Cubaanse geschiedenis op het hedendaagse straatbeeld

Cuba staat voor velen het best bekend als het land van rum, sigaren en de rijke geschiedenis. De onafhankelijke staat Cuba begon in de 20ste eeuw als een democratie, maar kreeg al gauw te maken met verschillende staatsgrepen. Onder leiding van Fidel Castro namen revolutionairen de macht over in de hoofdstad Havana in 1959. Sinds deze revolutie is Cuba een communistische staat en wordt sinds april 2018 bestuurd door Miguel Diaz-Canel, secretaris-generaal van de Communistische Partij. Het land is nog altijd een eenpartijstaat waar de kranten, radiostations en televisiezenders onder staatscontrole zijn. Juist omdat het in Cuba zo anders is, is het voor toeristen een aantrekkelijke plek om te bezoeken.

De invloeden van de geschiedenis op huidig Cuba

De geschiedenis van Cuba loopt ver terug. Tot de 15e eeuw werd het eiland bewoond door Indianen waarna het in 1492 werd ontdekt door Christoffel Columbus. Kort erna werd het eiland in 1512 een Spaanse kolonie en stond meer dan drie eeuwen onder Spaans bestuur. Het eiland werd ook de haven van het Spaanse rijk waarbij alle kostbaarheden zoals goud en zilver via Havana naar Spanje werden verscheept. Spanje wist Cuba tot aan het einde van de 19e eeuw te behouden. Hier kwam echter een eind aan toen de Cubanen met steun van de Verenigde Staten in opstand kwamen. In 1898 veroverde de VS het land na de Spaans-Amerikaanse oorlog en gaf het in 1902 formele onafhankelijkheid. Echter bleef de VS nog erg veel invloed behouden: de Cubaanse industrie en de landbouwgrond was grotendeels in handen van Amerikaanse bedrijven. Als reactie hierop begon Fidel Castro een revolutie. Deze mislukte, maar in 1959 nam Castro de macht over in het land en werd hij op 16 februari van dat jaar premier van Cuba. De nieuwe regering begon toen gelijk met het voeren van processen tegen voormalige Batista-aanhangers en contrarevolutionairen. Daarnaast onteigende Castro alle Amerikaanse bedrijven en verdeelde hij grote stukken land onderling tussen de boeren.

De rijke geschiedenis is duidelijk terug te zien in het land. In de hoofdstad Havana zie je de Spaanse invloeden doorkomen in de oude pastelkleurige gebouwen en de Amerikaanse invloeden zie je terug in de prachtige oldtimers die nu kenmerkend zijn geworden in Cuba. Ook de bevolking hecht zich enorm aan de oude tradities van het land, waardoor Cuba veel trots uitstraalt.

In de tijd stilgestaan

De rijke geschiedenis van Cuba is wat het land zo bijzonder maakt. Er zijn weinig plaatsen op aarde waar de moderne invloeden en technologieën minimaal zijn en de cultuur nog vrijwel onveranderd is gebleven. Dit komt voornamelijk doordat de controle van de staat al jarenlang sterk aanwezig is. Zo is bijvoorbeeld het internet op Cuba niet voor iedereen vrij toegankelijk en zijn er officieel vier televisiezenders waarvan het programma door de staat wordt ingevuld.

Door het bestuur was Cuba jarenlang een geïsoleerd land, dat niet door Westerse toeristen bezocht kon worden. De laatste jaren is er echter wel veel meer openheid en kunnen bezoekers ervaren hoe het is om rond te lopen in een land waar de tijd als het ware heeft stilgestaan. Van de oude gebouwen en prachtige auto’s tot aan de gastvrije bevolking. Tijdens een bezoek aan Cuba neem je zonder twijfel een stapje terug in de tijd.

Cubaanse straatbeeld geschiedenis

Toeristische invloeden

In de laatste decennia is het aantal toeristen enorm gegroeid en gelden daarom ook veel van de gewoonlijke regels in het land niet voor de bezoekers. Ieder jaar komen er miljoenen toeristen naar het land toe om te genieten van al het goede wat het land te bieden heeft. Toeristen kunnen met een aparte munteenheid zich vrijwel alles veroorloven en hebben hiermee ook een speciale status. Met deze status kunnen bezoekers in tegenstelling tot de meeste Cubanen ook gebruik maken van het internet, iets wat voor vele bewoners onbetaalbaar is. De Cubaanse economie en bevolking profiteert echter wel van het toenemende toerisme. Zo verblijven bezoekers voornamelijk in de casa particulares, waar ze bij Cubaanse gezinnen thuis logeren en zo een goed zicht krijgen op het Cubaanse leven. Je hebt dan je eigen slaapkamer en kunt zo met het ontbijt aanschuiven bij de rest van de familie.

Veel bezoekers komen naar Cuba om van de prachtige kust te genieten en verblijven dan ook graag bij een van de resorts. Maar om nou niet er op uit te gaan zou een grote fout zijn. In de hoofdstad Havana zijn er nog veel plaatsen te vinden die herinneren aan Cuba’s rijke geschiedenis. Omdat er geen producten en dus ook geen auto’s werden geïmporteerd domineren de Amerikaanse oldtimers zoals Chevrolets en Buicks, maar ook Russische Lada’s en Volga’s uit de jaren ‘40 en ‘50 het Havaanse straatbeeld. Echter verkeren deze stijlvolle auto’s niet altijd in de beste staat. Mede door het Amerikaanse embargo is het ook vrijwel onmogelijk voor Cubanen om onderdelen te kopen voor hun mooiste bezit. Gaat er iets kapot? Dan wordt dit gerepareerd om het voertuig functioneel te houden en gaat het minder om het uiterlijk van het voertuig. Vanwege het opkomende toerisme, springen oldtimer verhuurbedrijven als paddenstoelen uit de grond. Maar veel hoef je niet te betalen voor een rondje in een Chrysler cabrio, want bijna alle auto’s van de publieke taxi service (taxi colectivo) zijn ook zogeheten Almendrones (ofwel oude auto’s). Een ritje over de brede boulevards kost dan slechts enkele Pesos.

Ook de grote monumentale gebouwen vallen op wanneer je in Cuba bent. Zo is Havana tegenwoordig een grote metropool, maar kent het oude centrum nog altijd prachtige architectuur. De architectuur geeft een uniek overzicht van koloniale bouwstijlen uit een aantal eeuwen. Hoewel de glorie van de meeste gebouwen aan het vergaan is, zijn de gebouwen nog steeds de juweeltjes van de stad. Het is een mengeling van barokke en neoklassieke monumenten en een verzameling van particuliere huizen met balkons, gietijzeren poorten en binnenplaatsen. De Cubaanse regering wil het historische centrum het karakter van een koloniale stad teruggeven. Veel van de oude gebouwen worden daarom gerenoveerd of veranderd in musea.

Naast mooie gebouwen en prachtige oldtimers hebben de inwoners van het land een levendig karakter. Dit valt dan ook wel te verwachten van een land die bekend staat om rum, daiquiris en mojitos en waar de nationale dans de samba is. In Cuba vind je een prachtige samensmelting van rijke geschiedenis, cultuur en traditie.

De toekomst van Cuba

De turbulente relatie tussen de VS en Cuba speelt nog altijd een grote rol in de toekomst van het land, met nadruk op het embargo van de VS tegen Cuba. Op het moment dat deze opgeheven wordt, zal het toerisme naar Cuba zo explosief toenemen dat heel de economie zal veranderen. Dit zal ook voor meer financiële ruimte zorgen, waardoor Cubanen het makkelijker zouden kunnen krijgen. Maar of en wanneer dit gaat gebeuren is nog altijd onduidelijk. Tegenwoordig is de relatie tussen de twee landen al flink verbeterd en kijkt men uit naar het moment dat het embargo opgeheven wordt. De vraag is dan in hoeverre Cuba zal gaan veranderen. Verdwijnen de oldtimers dan uit het straatbeeld? Of zal de cultuur aangetast worden door internationale fastfood- en winkelketens? Aangezien de Cubanen al jarenlang met trots zich hechten aan die tradities in het land, is het onwaarschijnlijk dat dit bijzondere land zich zal laten veramerikaniseren. Tot die tijd blijft Cuba een bijzonder land die toeristen verwelkomt om de authentieke cultuur te ervaren.

Partners: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.