Home » Reportage
elizabeth blackwell

Elizabeth Blackwell, eerste vrouw die geneeskunst praktiseerde in de verenigde staten

Elizabeth Blackwell (1821-1910) is een bekend abolitioniste uit de VS en voorvechtster van vrouwenrechten. Ze was de eerste vrouw in de VS die geneeskunde ging studeren. 

Blackwells vader was een suikerfabrikant die zijn zoons én dochters liet doorleren. In 1832 emigreerde de familie van Engeland naar Amerika. Elizabeth werkte als onderwijzeres, maar haar ambitie was geneeskunde studeren.

Ze werd actief in de anti-slavernijbeweging en raakte bevriend met Harriet Beecher Stowe. Na bij grote universiteiten te zijn geweigerd studeerde ze aan het Geneva College in New York en slaagde in 1849. In 1857 stichtte ze haar eigen ziekenafdeling: de New York Infirmary for Indigent Women and Children. Toen de Amerikaanse Burgeroorlog begon, trainde ze verpleegsters en in 1868 richtte ze haar eigen ziekenhuis op en stichtte een Medisch College voor onderricht van vrouwen, artsen en doctoren. In 1869 ging ze terug naar Engeland, waar ze samen met Florence Nightingale het Women’s Medical College opende. Blackwell doceerde aan de toen nieuw opgerichte London School of Medicine for Women en werd als eerste vrouwelijke arts en dokter ingeschreven in het UK Medical Register.

Op 86-jarige leeftijd ging de altijd ongehuwd en kinderloos gebleven Blackwell met pensioen. Ze is begraven in het Schotse Kilmun.


Elizabeth blackwell staat op 3 februari 2023 in de Vrouwen in de geschiedenis scheurkalender. In 2023 lees je met deze scheurkalender elke dag iets over een vrouw die een bijzondere rol in de geschiedenis heeft gehad. 

Aanbieding: Nu krijg je deze kalender (t.w.v. € 15,99) gratis bij een abonnement op Geschiedenis Magazine. 

Bestel nu 


Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.