Home » Reportage
Geschiedenis van de energie

Geschiedenis van energie

Tegenwoordig maken we over de hele wereld veel gebruik van energie. Dit kan niet alleen veel geld kosten, maar het kan ook nog eens slecht zijn voor het milieu. Dit is tenminste het geval als brandstoffen gebruikt worden die niet oneindig zijn. Groene stroom wordt daarom steeds populairder, want dit is dus wel goed voor het milieu. Bij een energieleverancier kiezen via Easyswitch is het zelfs mogelijk om te kiezen voor een provider die alleen maar duurzame stroom aanbiedt. Waar in een energievergelijker nu steeds vaker gekozen wordt voor een groene energiebron, is dat niet altijd het geweest. Lees hieronder meer over de geschiedenis van energie. 

Zon eerste energiebron 

De allereerste energiebron was de zon, die overdag voor warmte en licht zorgde. Later werd vuur ontdekt door een blikseminslag, waardoor een andere bron van warmte en licht ontstond. Duizenden jaren later ontdekten we dat de wind kon worden benut en begonnen we zeilen op onze boten te gebruiken voor transport. Hierna begonnen we windmolens te gebruiken om waterwielen te laten draaien voor het malen van graan. Nog altijd worden deze drie energiebronnen gebruikt en worden ze gezien als groene opwekkers van stroom. 

Veel ontdekkingen

Door de geschiedenis heen hebben we veel ontdekkingen gedaan met behulp van energie. Vóór 1850 waren hout, stro en gedroogde mest onze belangrijkste brandstof voor verwarming, koken en stoomproductie voor stoommachines voor de spoorwegen. Andere energiebronnen waren water, wind, steenkool en een deel van geproduceerd aardgas. In 1698 vond Thomas Savery het eerste commerciële stoomaangedreven apparaat uit, de Savery Steam Pump. In het midden van de 18e eeuw vonden Thomas Newcomen en James Watt de stoommachine uit. De stoommachine was praktischer dan wind en water en bovendien goedkoper dan het gebruik van paarden voor het werk. Stoommachines zouden later locomotieven, fabrieken en boerderijen aandrijven. In 1880 dreef steenkool een stoommachine aan die was aangesloten op 's werelds eerste elektrische generator.

Gasverlichting

Aardgas werd al in 500 voor Christus door de Chinezen gebruikt. Ze ontdekten dat er aardgas uit de grond lekte en gebruikten bamboe om het gas te pijpen voor alledaagse taken, zoals het koken van zeewater om het zout te verwijderen. William Murdoch, een Schotse ingenieur, vond in 1792 gasverlichting uit en steden in Groot-Brittannië begonnen deze gaslampen te gebruiken om hun straten te verlichten. De Verenigde Staten volgden in 1803 met de gasverlichting op Pelham Street in Newport, Rhode Island.

Steenkool, olie en aardgas

Van ongeveer 1850 tot 1945 was steenkool de belangrijkste brandstofbron. Hout was nog een belangrijke energiebron voor verwarming, evenals aardgas voor verlichting, maar water en wind werden minder gebruikt. Gedurende het grootste deel van de jaren 1900 waren olie en aardgas onze belangrijkste brandstofbronnen. Elektriciteit werd meer gebruikt in de late jaren 1900. Van ongeveer 1945 tot heden hebben kern- en zonne-energie samen met water en wind een grotere rol gespeeld bij de productie van energie. Andere alternatieve energiebronnen die tegenwoordig worden gebruikt, zijn geothermie en biomassa. Ook deze voorbeelden worden gezien als groene en duurzame vormen van energie. 

Partners: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.