Home » Reportage
Geschiedenis van internet

Geschiedenis van het internet

Het internet wordt door een groot deel van de wereldbevolking gebruikt. De kans is groot dat je dit artikel nu via internet leest. Het internet is de afgelopen jaren fors gegroeid en heeft op dit moment meer dan 4,3 miljard gebruikers. Alleen hoe is het internet zo groot geworden? Waar is het begonnen? En waar staan we nu? In dit artikel wordt de geschiedenis van het internet onder de loep genomen.

Het internet voor het jaar 2000

Het internet zag er vroeger heel anders uit. Internet is eigenlijk niets anders dan twee of meer computers die met elkaar verbonden zijn door middel van een netwerk. In de jaren 50 lukte dit voor het eerst. Het was gelukt om twee computers, die in aparte ruimtes stonden, met elkaar te verbinden. De volgende grote stap maakte het internet in 1969. In dat jaar werd een groot netwerk gemaakt door studenten en door de Amerikaanse defensie. De studenten gebruikten dit netwerk om documenten naar elkaar toe te sturen, zodat dat niet meer met de post hoefde. Dit was het echte begin van het internet.

Op dit moment heette het internet nog ‘Apranet’ en werd met steeds meer plekken verbonden. Dit was vooral tussen verschillende steden als Santa Barbara en Utah. In de jaren 70 werden ook de eerste e-mailadressen gemaakt door middel van ‘@’. Dit teken was gemaakt om duidelijke te maken naar wie het bericht werd gestuurd. Op 3 mei 1978 werd de eerste e-mailspam verzonden naar 400 mensen.

In de jaren 90 kreeg het grote publiek toegang tot het internet. In deze tijd kwamen ook de eerste commerciële partijen die internet aanboden. Voorbeelden hiervan zijn AOL en in Nederland was dit Xs4All. In 1994 kwam de eerste online winkel, in 1997 kwam de het eerste sociale netwerk genaamd ‘SixDegrees’ en 1999 zag de komst van internetbankieren.

Het internet na het jaar 2000

Na 2000 groeide het internet snel. In 2000 hadden 160 miljoen mensen over de hele wereld toegang tot het internet. In 2001 werd Wikipedia opgericht, inmiddels de grootste encyclopedie ter wereld. Daarna werd in 2002 het Xbox Live netwerk opgezet. In 2005 ging Youtube online en in 2008 brak Facebook door. In 2009 kwamen de eerste smartphones op de markt. Via WIFI of het mobiele netwerk, had je nu overal toegang tot het internet. De eerste iPhone werd in 2007 met succes uitgebracht. De iPhone was eenvoudig te bedienen via een groot touchscreen. Het Android-besturingssysteem volgde al snel als antwoord op het succes van iOS van Apple.

Cloud Computing

De nieuwste ontwikkeling omrent het internet is ‘Cloud Computing’ systeem. Dit is een systeem waar gebruikers hun data online kunnen opslaan. De software wordt dan online opgeslagen en de gebruiker kan er via verschillende device bij komen. Voorbeelden hiervan zijn Google docx en Dropbox. Met Google docs kun je ook met meerdere mensen in een bestand en deze dan samen aanpassen. In dertig jaar tijd is het internet enorm gegroeid en onlosmakelijk met ons leven verbonden. En het ziet er naar uit dat dit voorlopig ook niet zal stoppen. 

Leestip:

Geschiedenis van internetEen verborgen revolutie – De computerisering van de Rijksuniversiteit Groningen
Auteur: Ton van Helvoort
Uitgeverij:  Verloren
ISBN: 9789087042981
Winkelprijs: €39,–

Bestel Een verborgen revolutie – De computerisering van de Rijksuniversiteit Groningen

Ook interessant: 

Partners: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.