Home » Reportage
houten speelgoed

Houten speelgoed is van alle tijden

Maar dan ook echt. Al sinds 4000 voor Chr., meer dan 6000 jaar dus, is houten speelgoed populair bij zowel kinderen als hun ouders. Het begon ooit met houten popjes. Mensfiguren gesneden uit hout. Deze poppen werden in eerste instantie niet als speelgoed gebruikt, maar als religieuze of magische voorwerpen. Toch kwam er een moment waarop kinderen met deze poppen gingen spelen. Dit werd, door de eeuwen heen, een heuse trend die we nu nog steeds zien.

Welk houten speelgoed was er nog meer?

Ander bekend houten speelgoed met een geschiedenis is de bal. Overgooien en voetballen met een houten bal lijkt nu best een beetje tricky, maar vroeger, héél vroeger, was dit het favoriete speelgoed van veel kinderen. En wat denk je van dierfiguren? Deze hebben zelfs de eeuwen van ontwikkeling overleefd: hoeveel van ons hebben gespeeld met houten diertjes? Een complete dierentuin van houten diertjes, geschilderd in alle kleuren van de regenboog. Ook blokken, om mee te bouwen en weer om te gooien zijn van alle tijden. Natuurlijk waren blokken heel vroeger niet per se helemaal haaks en recht, maar dat neemt niet weg dat er ook toen al lekker mee gespeeld kon worden. Houten speelgoed dat je bijna niet meer ziet in het straatbeeld is de tol. De ouderen onder ons zullen waarschijnlijk nog wel met een priktol gespeeld hebben. Een draaitol is echter nog steeds een populair speeltje dat in veel formaten te koop is.

Het ideale kraamcadeau

Kinderen worden nu, zodra ze geboren zijn, overladen met cadeaus. Houten speelgoed is écht het ideale kraamcadeau. Het is tijdloos, kan gepersonaliseerd worden en is gemakkelijk schoon te maken. Daarbij wordt houten speelgoed ook nog gezien als duurzaam én past het in ieder interieur.

Waarom wordt een kraamcadeau gegeven?

Natuurlijk geef je een cadeau aan een pasgeborene om hem of haar een warm welkom in de wereld te geven. Maar de ouders kunnen ook wel een presentje gebruiken. De vader krijgt, heel traditioneel, vaak drank of sigaren, maar die mag sowieso zijn handjes al dichtknijpen. De moeder, die met alle kracht van de wereld het nieuwe wondertje op de wereld heeft gezet (wist je dat de gemiddelde duur van een bevalling door de jaren heen niet veel korter of langer is geworden, ondanks nieuwe technieken en de huidige kennis van medicatie en het menselijk lichaam), heeft dan al wel een écht mooi cadeau in haar armen, maar daar kan altijd nog iets moois of lekkers bij!

Partners: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.