Home » Reportage
Maatpak World Economic Forum

Maatpak als vrijetijdskleding geïntroduceerd

Of het nu om een topoverleg in de  politiek of het bedrijfsleven gaat, er bestaat in elk geval over één aspect geen twijfel, namelijk de outfit van de aanwezige mannen. Het maatpak is immers niet meer weg te denken uit een formele ontmoeting vandaag de dag. Daarom zou het veel mensen verbazen om te vernemen dat dit type kleding niet altijd zo hoog in aanzien heeft gestaan. In feite werd hat pak geïntroduceerd als vrijetijdskleding, om uitsluitend te dragen bij informele gelegenheden.

Opgedofte hoven

Tijdens de zeventiende en achttiende eeuw had het concept van een jasje en een bijpassende broek al haar intrede gedaan aan de Franse en Engelse hoven. Deze uitdossingen stonden echter ver af van de simpele pakken die wij vandaag de dag kennen. In deze periode kon alleen de bovenklasse van de samenleving (de adel) zich dergelijke kleding veroorloven. Voor edellieden die bij de vorstelijke hoven om gunsten dongen, was het van belang om op te vallen. Vandaar dat hun kleding van de nodige opsmuk was voorzien. De jasjes waren voorzien van felle borduurpatronen, met glimmende banden. Deze waren voor een deel gebaseerd op de extravagante en onpraktische militaire uniformen van toen. Aan militaire functies werd namelijk veel prestige toegekend. Verder droegen de mannen kniebroeken, hoge kousen en bepoederde pruiken.

Assertieve burgerij

Na de Franse Revolutie begon de mannenmode soberder te worden. De lange pantalons verdrongen de kniebroeken en de gepoederde pruiken raakten ook in onbruik. In plaats daarvan werd het mode om een hoed te dragen. Het driedelig pak deed zijn intrede, met de pantalon, colbert en gilet. Ondertussen liet de burgerij in de westerse wereld steeds meer van zich horen. Op politiek, economisch en cultureel gebied probeerde een steeds groter deel van de bevolking om zich te laten gelden. Hier hangt ook de introductie van het pak in zijn huidige vorm mee samen.

Moderne pak geïntroduceerd

Wie het moderne maatpak precies heeft bedacht is onduidelijk, maar vast staat dat het rond 1860 zijn intrede deed. Dit type kleding was in eerste instantie niet bedoeld voor formele gelegenheden, maar werd verkocht als vrijetijdskleding voor de elite. In het Victoriaanse tijdperk droegen mannen uit de bovenklasse bij formele gelegenheden rokkostuums, inclusief een jasje met een lange achterkant. De strikte regels van deze stijve kostuums vormde een schril contrast met de relatief eenvoudige colbert, overhemd en eventuele gilet van het moderne pak. De kleding sloeg dan ook goed aan onder de elite, die zich ook af en toe wilde ontspannen.

Toegankelijk voor iedereen

De enorme populariteit die het moderne pak vandaag de dag geniet is echter ook voor een belangrijk deel aan de midden- en werkende klasse te danken. Het grootste deel van de geschiedenis waren de uitdossingen van de bovenklasse ontoegankelijk voor het gewone volk.’ In sommige gevallen was het bij wet verboden, maar meestal was de kleding van de bovenklasse simpelweg onbetaalbaar voor de gewone man. Het moderne pak veranderde dit. Met zijn eenvoudige opzet kwam het voor bijna iedereen binnen handbereik. Het moderne pak bereikte een enorme populariteit, met name in de Verenigde Staten, die het sindsdien heeft weten vast te houden. Hoewel de modetrends er door de jaren heen invloed op hebben uitgeoefend, is het concept sinds 1860 ongewijzigd gebleven. Omdat het pak zo makkelijk te dragen was, werd het ook steeds vaker bij formele gelegenheden gedragen. Inmiddels wordt het maatpak nu vooral geassocieerd met meer formele aangelegenheden, waardoor het nu echt iets van de elite is. Daardoor is het ook met striktere regels en etiquette omringd. Vandaar dat sommige mensen hun toevlucht nemen tot een infographic om het moderne pak op de juiste manier te dragen. Vergeleken met drie eeuwen geleden, is de kleding nu gelukkig wel een stuk eenvoudiger om te dragen.

Bronnen:

Afbeelding:

Partners: 

Tijdperken: 

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt