Mutsen door de jaren heen
Hoe kouder het wordt, hoe meer mensen buiten een muts dragen om warm te blijven. Hoewel deze kledingstukken in eerste instantie echt bedoeld waren om het hoofd warm te houden, zijn mutsen in de loop van de tijd een vorm van stijl geworden. Zo zie je buiten niet alleen maar eenkleurige mutsen, maar ook mutsen met opdrukken, printjes en andere prullaria.
Ötzi’s muts in de kopertijd
Hoe oud de eerste muts precies is, is onbekend. Wat wel bekend is, is dat er circa 5250 jaar geleden al een soort mutsen bestonden. Ötzi, de beroemde ijsmummie die in de Alpen gevonden is, is de oudste persoon waarvan bekend is dat hij een muts droeg. Die muts had hij waarschijnlijk zelf van dierenhuid gemaakt. Hij had zijn muts voorzien van een touwtje dat onder zijn kin zat, zodat de muts stevig op zijn hoofd bleef zitten.
De frygische muts
Een bekend model muts is de frygische muts. Lange tijd werd er op verschillende plekken de frygische muts gedragen. Deze muts heeft de vorm van een kegel, die naar voren wijst en waarbij de voorkant wat naar beneden valt. Door de jaren heen heeft deze muts verschillende functies en betekenissen gehad. Dit hoofddeksel komt oorspronkelijk uit het koninkrijk Frygië uit de oudheid. Onder andere de mythische koning Midas droeg zo’n muts, misschien wel als een van de eersten. Volgens legenden had hij ezelsoren gekregen van de goden als straf voor zijn domheid. Door de frygische muts te dragen kon hij deze ezelsoren verstoppen.
Door de jaren heen is dit hoofddeksel een symbool van vrijheid geworden. Zo werden deze mutsen in het Romeinse Rijk voornamelijk gedragen door vrijgelaten slaven en hun nakomelingen. Voor zover bekend was dit de eerste keer dat de muts met vrijheid werd geassocieerd. In zowel de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog als in de Franse Revolutie werden de frygische mutsen door de revolutionairen gedragen als teken van vrijheid. Het Franse nationale symbool, Marianne, wordt tot op vandaag de dag afgebeeld met een frygische muts. De mascotte van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs was ook een frygische muts.
De moderne muts
In de twintigste eeuw raakten mutsen veel van die symboliek kwijt en werden ze weer voornamelijk gebruikt om het hoofd warm te houden in de winter. Dit waren vaak nog standaardmutsen, zonder uitbundige kleuren of opdrukken. Echter werden mutsen in de eenentwintigste eeuw steeds meer een stijlitem in plaats van een manier om warm te blijven. Vooral de zogenoemde beanie, een muts die vanaf de haargrens op het voorhoofd tot aan de haargrens bij de nek zit, is een populair verschijnsel hiervan.
Ook werden in de eenentwintigste eeuw bedrukte mutsen steeds populairder. Zo zie je steeds vaker dat mensen mutsen bedrukken om een persoonlijker kledingstuk te krijgen. Zo zijn er onder andere mutsen van sportteams en films tot aan mutsen met leuke kleuren of zelfs politieke boodschappen erop. Je kan het zo gek niet bedenken en er is waarschijnlijk wel een muts van. Zo kunnen mensen warm blijven, terwijl ze wel hun eigen tintje aan hun stijl geven.