Home » Reportage
Philomena Essed, zwarte vrouwelijke socioloog

Philomena Essed, zwarte vrouwelijke socioloog

In 1984 deed de publicatie van Philomena Essed’s boek Alledaags Racisme veel stof opwaaien. Het kwam uit bij de feministische uitgeverij Sara en het betrof de publieksuitgave van haar masterscriptie.

Serieuze studies naar racisme

In 1990 promoveerde ze cum laude tot doctor in de sociale wetenschappen. Het was een van de eerste serieuze studies naar racisme in de Nederlandse context. Door de situatie in Nederland met de Verenigde Staten te vergelijken, legde ze de vinger op de zere plek. Was Nederland wel zo vrij en tolerant als men dacht? Haar boek bracht een felle discussie op gang waarbij ze vooral veel kritiek ontving vanuit de gevestigde media en instituten.

Wie is Philomena Essed? 

Essed werd in 1955 geboren uit Surinaamse ouders en verbleef vanaf haar veertiende in Nederland. In 2005 werd zij aangesteld als hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Antioch University in Ohio, de VS. Het is vandaag twee jaar geleden dat Philomena Essed in Amsterdam de prijs ‘Een leven lang voor de stad 2021’ ontving, voor haar jarenlange werk en bijdragen binnen de strijd tegen alledaags en institutioneel racisme.


Philomena Essed staat op 11 Januari 2023 in de Vrouwen in de geschiedenis scheurkalender. In 2023 lees je met deze scheurkalender elke dag iets over een vrouw die een bijzondere rol in de geschiedenis heeft gehad. 

Aanbieding: Tijdens de Maand van de Geschiedenis 2022 krijg je deze kalender (t.w.v. € 15,99) gratis bij een abonnement op Geschiedenis Magazine. 

BESTEL NU


Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.