Home » Reportage
Slag bij Overloon

Vechten in de modder van Overloon

In de op een na grootste veldslag in Nederland versloegen de geallieerden in oktober 1944 de Duitse SS bij het dorp Overloon. De inzet van relatief veel tanks deed het treffen de boeken ingaan een tankslag. In feite werd de confrontatie uitgevochten in de modder van een weiland. 1500 soldaten en 600 burgers vonden de dood.

De geallieerde opmars door West-Europa verliep minder snel dan verwacht. Operatie Market Garden mislukte bij Arnhem. Montgomery’s mannen moesten via een alternatieve route naar Duitsland. De Britse bevelhebber had eerder al  een kans laten liggen om de terugtrekkende Duitsers de pas af te snijden, nu moest hij een doorbraak forceren door de Duitse verdedigingslinie bij Venlo.

Hardnekkig Duits verzet

Onderweg naar Limburg troffen de Britse en Amerikaanse troepen eind september hun Duitse tegenstanders in Overloon. Ondanks dagenlange beschietingen stuitten de Amerikanen nog steeds op Duits verzet. De Amerikaanse tanks kregen de volle laag van Duitse 88 mm kannonen of liepen vast in de modder. Na tien dagen staakten de Amerikanen het gevecht, twee Britse divisies namen de aanval over.

In de ochtend van 12 oktober bestookten zij de Duitsers met luchtbeschietingen en het artillerievuur van tientallen houwitsers. Van het dorp Overloon bleef weinig over. De Duitsers verplaatsten hun stellingen enkele kilometers naar achteren en nestelden zich in Venray. Zware regenval had de weg naar de stad veranderd in een modderpoel. Bovendien zagen de Britten dat de route door de weilanden werd geblokkeerd door de het water van Loobeek. 

Vechten in de modder

De Duitsers hadden op hun terugtocht de grond bezaaid met mijnen en zelfs explosieven gelegd op de bodem van de Loobeek. Vanuit hun posities zagen Duitse sluipschutters hoe Britse tanks vastliepen in de moerassige grond en konden zij gericht schieten op infanteristen die geen dekking vonden in het weiland. De Britse eenheden ploeterden door de modder en kwamen in de bossen tot man-tot-man gevechten met de SS. Over de hoofden van de soldaten vlogen honderdduizend granaten. Sommigen belandden tussen de troepen, die tevergeefs dekking zochten. De Britse overmacht en overweldigende vuurkracht beslisten uiteindelijk de strijd.

Nutteloze slag

Na de slag veranderde de geallieerde legerleiding van koers. De Britse troepen moesten bijkomen van hun - voor westerse begrippen - hoge verliezen. Mongtomery staakte de campagne door Limburg en dirigeerde zijn divisies naar Antwerpen en Noord-Brabant om de Slag om de Schelde te ondersteunen. Het gevecht om Overloon zou worden herinnerd als een zinloze exercitie van bloedvergieten, dat zijn strategische doel had verloren.

Bronnen:

Afbeelding:

Britse troepen rukken op door Overloon. Foto By No 5 Army Film & Photographic Unit, Norris (Sgt) [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.