Biografie van de Zuiderzee
De Allerheiligenvloed van 1170 leidde tot een open verbinding tussen het Almere en de Noordzee. Het zoute water dat naar binnen stroomde werd bepalend voor de omgeving – hele dorpen en kastelen werden opgeslokt – maar ook voor de geschiedenis van het gebied, en daarmee die van Nederland. Voor de mensen die rond de Zuiderzee woonden was het water een bedreiging en een zegen tegelijk. Een vloed of overstroming was altijd nabij, scheepvaart en visserij zorgden voor inkomen. Met de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932 werd een tijdperk afgesloten.
Arie Kok vertelt de geschiedenis van de Zuiderzee in 25 verhalen, waarin mensen centraal staan. Van Grutte Pier, de Friese onafhankelijkheidsstrijder tot het vrouwtje van Stavoren, van de watergeus die de Slag op de Zuiderzee (1573) overleefde tot hardnekkige roomsen op Urk, van VOC-vrouwen uit Enkhuizen tot Geertruij Ulrich, de vroedvrouw van Schokland, van wetenschappers op zoek naar het Nederlandse oerras, de kunstenaarskolonie die begin twintigste eeuw neerstreek in Volendam tot de droom van Cornelis Lely om de Zuiderzee in te polderen.
Over de auteur
Arie Kok is journalist en schrijver. De geschiedenis van de Zuiderzee heeft al decennialang zijn interesse. Eerder verscheen van hem de roman Zoete zee over een vissersfamilie.
Biografie van de Zuiderzee | 850 jaar geschiedenis in 25 verhalen | Arie Kok | 9789401916943 | € 25,- | Verschijnt 21 januari 2020