De wereld door de ogen van ontdekkingsreiziger Alexine Tinne
In het Haags Historisch Museum is op dit moment de tentoonstelling Alexine Tinne, fotograaf – haar wereldbeeld te zien. Op 7 maart presenteert het museum een podcast over het avontuurlijke leven van Alexine Tinne (1835-1869). Deze Haagse dame werd wereldberoemd als ontdekkingsreiziger en was een belangrijke pionier in de begintijd van de fotografie in Nederland, maar wie was Alexine Tinne eigenlijk?
Wie was Alexine Tinne?
In een statig pand aan het Lange Voorhout genoot de jonge Alexine een rijke opvoeding. Hier kreeg ze thuisonderwijs, leerde ze paardrijden, maakte ze reizen met haar ouders en bezocht ze menig feest in hofkringen. Alexine genoot van het chique leven in Den Haag, maar droomde ook over onbekende gebieden. Zo bestudeerde ze met veel interesse landkaarten en boeken uit de Koninklijke Bibliotheek. Toen Alexine besloot een sprong in het diepe te wagen door ontdekkingsreizen te ondernemen, deed ze er verstandig aan haar camera mee te nemen, niet wetende dat ze hiermee een belangrijke rol zou gaan spelen in de opbloei van de Nederlandse fotografie.
Alexine Tinne en haar moeder waren de eerste westerse vrouwen die in 1862 Centraal-Afrika bezochten. Vooral Egypte stal haar hart. Ze zou nog vaak terugkeren en lange tijd in Caïro wonen. Ze had internationale contacten, zoals met de Britse fotograaf Francis Frith, introduceerde nieuwe genres en experimenteerde met verschillende technieken. Op haar reizen in Afrika werkte ze samen met lokale fotostudio’s.
Tijdens een van haar reizen in de Sahara kwam Alexine Tinne op 33-jarige leeftijd om het leven door een roofoverval op haar karavaan. Tijdens haar leven was Alexine al wereldberoemd om haar ontdekkingsreizen, tegenwoordig gaat de aandacht ook uit naar haar unieke bijdrage aan de vroege fotografie.
Tentoonstelling Alexine Tinne, fotograaf – Haar wereldbeeld
Het Haags Historisch Museum presenteert in samenwerking met Universiteit Leiden als eerste een compleet overzicht van het fotografisch oeuvre van Tinne. Door selecties reisfotografie, maar ook landkaarten en bijzondere reisalbums geïllustreerd met prenten uit de beroemde fotocollectie van de Bijzondere Collecties van Universitaire Bibliotheken Leiden wordt de wereld van Alexine’s Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse reisbestemmingen zichtbaar gemaakt. Fotografie van tijdgenoten geeft internationale context aan haar werk. Haar negentiende-eeuwse foto’s gaan bovendien een dialoog aan met het werk van de hedendaagse fotografe Dagmar van Weeghel (1974) – die vele jaren in diverse Afrikaanse landen als filmmaker en fotograaf heeft gewoond. Daarbij wordt voor het eerst een overzicht gegeven van de nagelaten fotocollectie Tinne.
Podcast
Vanaf 7 maart is er een podcastserie te beluisteren die de tentoonstelling ondersteunt. De podcastserie bestaat uit drie delen: het eerste deel focust zich op de jeugd van Alexine Tinne in de hofstad, het tweede deel verhaalt over haar reislust en de plekken die ze bezocht en de podcast wordt afgesloten met een deel over fotografie in de negentiende eeuw. Aan de podcast werkten bekende actrices mee: Jennifer Hofman vertelt het verhaal, Anna Drijver kruipt in de huid van Alexine en Jacqueline Blom is Henriëtte, Alexines moeder. De podcast is te beluisteren via Apple Podcast en Spotify