Geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Hier zijn 3 boekentips!
Ik ontsnapte uit Auschwitz
Ik ontsnapte uit Auschwitz van Rudolf Vrba is het indrukwekkende levensverhaal van een Poolse Jood die uit Auschwitz wist te ontsnappen. In 1942 wordt Rudolf Vrba naar Auschwitz gedeporteerd. Twee jaar later, op 7 april 1944, ontsnapt hij samen met Alfred Wetzler. Ze weten te overleven dankzij hun levenswil, slimheid en soms door puur geluk.
Sprong naar het duister
Aan de hand van het dagboek van Dourlein en de archieven van de Britse geheime dienst vertelt John Brosens in Sprong naar het duister een spectaculair oorlogsverhaal over een Nederlandse verzetsheld. Matroos Dourlein komt net terug uit Indië als in mei 1940 zijn schip door Duitse stuka’s tot zinken wordt gebracht. Pieter overleeft, vecht met de mariniers en ziet hoe Rotterdam in vlammen opgaat. Gezocht door de Duitsers vlucht hij naar Engeland, waar prins Bernhard hem rekruteert voor de opleiding tot geheim agent. Hij wordt slachtoffer van het Englandspiel, weet te ontsnappen aan de SS, maar wordt bij terugkeer in Engeland niet geloofd door de Britten en gevangengezet.
De dag dat de nazi’s kwamen
De dag dat de nazi’s kwamen van Stephen Matthews vertelt het waargebeurde persoonlijke verhaal van een Brits jongetje in een concentratiekamp in het Derde Rijk. In 1940 wordt het Kanaaleiland Guernsey gebombardeerd en bezet door de nazi’s. Als de vierjarige Stephen Matthews in september 1942 met zijn familie gedeporteerd wordt naar een concentratiekamp in nazi-Duitsland vertelt zijn moeder dat ze op vakantie gaan. Op ‘vakantie’ reist hij in een veewagon, ziet mensen voor zijn ogen sterven en wordt zijn hand gebroken door een Duitse bewaarder. Drieënhalf jaar later keert zijn familie weer terug in Guernsey dat zwaar getroffen is door de Duitse bezetting, een lot dat vele andere eilandbewoners niet is gegeven.
Aan de hand van zijn eigen ervaringen, de dagboeken van zijn moeder en ongepubliceerd materiaal vertelt Stephen Matthews in ‘De dag dat de nazi’s kwamen’ over zijn jeugd in een naziconcentratiekamp.