Grolle, een betere plek voor re-enactment is er niet!
In de herfstvakantie is het weer zover! Drie dagen lang dompelt het Achterhoekse stadje Groenlo zich onder in de periode van de Tachtigjarige Oorlog met de Slag om Grolle. Nog even en het is ook vier eeuwen geleden dat Frederik Hendrik zijn loopbaan als stedendwinger hier begon, met het Beleg van Grol in 1627.
De re-enactment hoofdstad van Europa
Met zo’n 1500 re-enactors uit binnen- en buitenland (18 nationaliteiten!) moet het vestingstadje wel iets bijzonders te bieden hebben. Dat de burgemeester het plaatsje in een symposium al tot ‘the re-enactment capital of Europe’ uitriep kan misschien nog afgedaan worden als ´Grolse wind´ (bluf). Gezien het enthousiasme van de buitenlandse deelnemers (er is een wachtlijst voor deelname!) zou het echter ook zomaar een terechte titel kunnen zijn.
‘Status aparte’ in de militaire geschiedenis
Hoewel Groenlo op het eerste gezicht minder herkenbaar lijkt als vestingstad dan Bourtange of Naarden, heeft het wel degelijk een ‘status aparte’. Zo heeft de Achterhoekse plaats in enkele decennia niet alleen het grootste re-enactment festijn van tegenwoordig opgebouwd, maar ook in de militaire geschiedenis neemt de stad een bijzondere plaats in. Bij het beleg van Groenlo maakte de Nederlanders namelijk voor het eerst in de Tachtigjarige Oorlog gebruik van een circumvallatielinie. Dit is een verdedigingslinie die om een vesting heen wordt aangelegd, om deze volledig in te sluiten. Frederik Hendrik liet hiervoor in een cirkel van 15 kilometer om de stad een aarden wal met versterkte posten aanleggen, zodat de vijand het Spaans benauwd kreeg. Van de bastions mag dan niet veel meer over zijn, maar de gracht loopt nog om het stadje heen en zelfs een van de vooruitgeschoven verdedigingsposten draagt nog steeds de naam Halve Maan.
400 jaar terug in de tijd
Verder spreekt tot de verbeelding dat de oude Calixtuskerk in het centrum de tand des tijds heeft doorstaan, en dat Groenlo het oudste kanon van Nederland kent, afkomstig uit het beleg. Weliswaar aan het uiteinde iets geschonden, maar een wapen waarmee de Compagnie Grolle tot recentelijk nog saluutschoten loste. Het summum voor re-enactors is wellicht dat de zigzagloopgraven die elke twee jaar weer aangelegd worden, op precies dezelfde grond te vinden zijn als destijds: het net over de gracht gelegen schootsveld.
Overigens is de Slag om Grolle veel meer dan alleen een nagebootste belegering: ook het dagelijks leven uit de zeventiende eeuw wordt door de bewoners drie dagen lang beleefd. Bezoekers zijn er van harte welkom in 1627!
Het evenement vindt van 18 t/m 20 oktober plaats. Meer informatie vindt je op www.slagomgrolle.nl