Home » Tips
Herinneringen van Aletta Jacobs en Vrouwen in gevecht

Herinneringen van Aletta Jacobs en Vrouwen in gevecht

150 jaar geleden kon een vrouw niet stemmen of haar eigen geld verdienen. Ze had geen politieke invloed en geen controle over haar eigen lichaam. Het was haar vader die alle beslissingen nam tot ze getrouwd was, daarna nam haar echtgenoot het over. Tót vrouwen zich gingen organiseren …

Aletta Jacobs (1854-1929), Nederlands bekendste feministe, is hét symbool van de strijd voor gelijkberechtiging van vrouwen. Dankzij haar durf, doorzettingsvermogen en intellect werd het voor vrouwen mogelijk om te stemmen, studeren en sparen op hun eigen bankrekening.

Jacobs was de eerste vrouw die een HBS bezocht, de eerste die universitair onderwijs afrondde en arts werd, de eerste die promoveerde. Daarnaast was ze ook een begenadigd schrijver. 100 jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht verschijnt haar autobiografie Herinneringen (1924) in een gemoderniseerde versie. Het wordt duidelijk dat de erfenis van Aletta Jacobs ook nu nog volop actueel is. Mia Meijer schreef een inleiding waarin ze de voortrekkersrol van Aletta Jacobs in de context plaatst van het doorbreken van het ‘glazen plafond’, gelijke beloning en loopbaankansen, en #Metoo tegen misbruik.

Niet alleen Aletta Jacobs streed voor het vrouwenkiesrecht. Wat dacht je van de Britse feministes Millicent Fawcett (1847-1929), Emmeline Pankhurst (1858-1928) en Emily Davison (1872-1913)? Ook zij waren actief bezig om de politiek te overtuigen van kiesrecht voor vrouwen. Het eerste land ter wereld dat vrouwen uiteindelijk onbeperkt kiesrecht gaf was Nieuw-Zeeland (in 1893), Finland was het eerste land in Europa (1906).

In de graphic novel Vrouwen in gevecht vertellen de Noorse schrijfster Marta Breen en illustratrice Jenny Jordahl niet alleen over het vrouwenkiesrecht, maar over de gehele geschiedenis van de vaak dramatische strijd die vrouwen overal ter wereld hebben moeten leveren. Van de vrouwenstrijd tegen slavernij tot die voor de vrije liefde, van de filosoof Mary Wollstonecraft tot de Afghaanse Malala. Vrouwen in gevecht is een uiterst relevant boek over de strijd voor vrouwenrechten. Een strijd die – in een andere vorm – voortduurt tot op de dag van vandaag.

Meer weten over Herinneringen van Aletta Jacobs

Meer weten over Vrouwen in gevecht