Het gevoel van de tienertoer
Voor het eerst weg zonder je ouders. Gaan en staan waar je wil. Lekker met de trein reizen. Dat is het gevoel van de Tienertoer die sinds 1969 door NS werd aangeboden. Honderdduizenden jongeren maakten gebruik van de mogelijkheid om voor een bescheiden bedrag ‘op tienertoer’ te gaan. Omdat het in 2019 precies 50 jaar geleden is dat de Tienertoerkaart het levenslicht zag, organiseert het Spoorwegmuseum een tentoonstelling over de Tienertoer. De tentoonstelling start op 14 april en is tot en met 1 september te zien in het museum.
De introductie van de Tienertoer was direct een succes. Het Spoorwegmuseum blikt terug op de Tienertoerjaren en verzamelde tientallen bijzondere, ontroerende en grappige verhalen van tieners die, vaak voor het eerst, op reis gingen zonder hun ouders. Filmpjes, dagboeken, foto’s en treinkaartjes van tienertoerders uit de jaren 70, 80 en 90 zijn te zien in de tentoonstelling. Erica en Inge gingen in 1988, 13 jaar oud, op Tienertoer. “Lol maken, jongens kijken. Met je eigen verdiende geld op pad. Erica: “Er moest iets van pretpark in zitten, iets van shoppen. En lekker ver weg.” Peter van Hout ging in 1969 met drie vrienden op Tienertoer: “Ons doel was, we waren net droog achter oren, op zoek te gaan naar meisjes. Proberen contact te leggen.” Trudy Nijssen over haar Tienertoer in 1978: “Het was voor ons een hele belevenis om elke dag met de trein mee te kunnen naar plekken die we zelf konden kiezen. We hebben ook een keer een hele dag in de trein gezeten van Eindhoven naar Groningen en weer terug. Geweldig vonden we dat!” Sandra van Middelkoop (1981): “We hadden nu eindelijk de kans om helemaal zelf op avontuur te gaan. En alles zelf te bepalen, inclusief het tijdstip van naar huis gaan na een avondje uit.”
Tienertoer werd door NS uitgebreid gepromoot met prachtige slogans zoals ‘Liften voor een krats’ of ‘Tienertoer, zo zie je nog es iemand’. Later veranderde het jargon voor een doelgroep die niet graag als ‘tiener’ werd aangesproken, Engelse teksten zoals ‘Just another word for freedom’ deden hun intrede. Tussen 1969 en 1994 maakten honderdduizenden jongeren gebruik van de Tienertoer, in 1991 werd het 3 miljoenste tienertoerkaartje verkocht. Vanwege de teruglopende belangstelling werd de Tienertoer in 1994 afgeschaft. Met filmpjes, foto’s, dagboeken, prachtige affiches en uniek reclamemateriaal vertelt het Spoorwegmuseum het hele verhaal van de Tienertoer.
Het Spoorwegmuseum
Tentoonstelling ‘Tienertoer’
14 april t/m 1 september 2019