Home » Tips
Waterlinies nederland

Historie komt tot leven tijdens Start Fortenseizoen

Ontdek de geschiedenis van het waterlinie-erfgoed tijdens de Start van het Fortenseizoen van 16 t/m 18 april. Dit paasweekend zijn de forten, vestingen, bunkers en kastelen open. Er zijn rondleidingen, tentoonstellingen en natuurlijk veel paasactiviteiten. Ga mee met een Fortensafari, bezoek een museum of strijk neer op een fortterras. Bekijk het gevarieerde aanbod voor jong en oud tegen het decor van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

Nederland telt meer dan 10 waterlinies; verdedigingslinies bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Eén daarvan “De Stelling van Amsterdam” is sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. Op 26 juli 2021 heeft het Werelderfgoedcomité de Nieuwe Hollandse Waterlinie hier aan toegevoegd en vormen ze samen het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Zo’n Werelderfgoed-benoeming is niet niks. Dan sta je in de illustere rij van 1154 Werelderfgoederen in 167 landen, zoals de piramides van Gizeh in Egypte, Stonehenge in Engeland, het Canal du Midi in Frankrijk en de Chinese muur. 

https://youtu.be/WqL6qZZXExc 

Watermanagement

Historisch gezien zijn de linies van groot belang. Hier is de basis gelegd van onze knowhow op het gebied van watermanagement, waarmee Nederland internationaal furore maakt. De Hollandse Waterlinies bestaan, tot op de dag van vandaag, uit een ingenieus systeem van sluizen, dijken en kanalen. Door opzettelijk brede stroken land tot kniehoogte onder water te zetten (inundatie) werd het land onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. Tegelijkertijd was het water te ondiep om doorheen te varen met boten: een systeem van wereldformaat, waar mee Nederland beschermd werd tegen de vijand uit het oosten!

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uitbreiding en verbetering op de 17de eeuwse Oude Hollandse Waterlinie waarbij ook de stad Utrecht binnen de veilige zijde werd opgenomen. Het verdedigde vanaf 1870 een groot deel van Holland – economisch en bestuurlijk hart – tegen de vijand. Pas later werd de Stelling van Amsterdam aangelegd, met het doel om Amsterdam te beschermen, als laatste vluchtplaats voor de regering en adel. Tijdens de twee wereldoorlogen werd de linie in staat van verdediging gebracht. Toch hoefde er op de forten nooit daadwerkelijk gevochten te worden.

fortenseizoen

Bekijk het programma op de forten tijdens het Paasweekend op startfortenseizoen.nl 

Start Fortenseizoen 16-18 april

Inmiddels kent het linielandschap prachtige groene oases waar cultuur en natuur hand in hand gaan. Ervaar de unieke flora en fauna én verborgen schatten van ons erfgoed zelf en ga op pad langs de ware hotspots van de natuur tijdens de Start van het Fortenseizoen! Het paasweekend, van zaterdag 16 t/m maandag 18 april, zijn heel veel forten, vestingsteden en bunkers open met een eigentijds programma. Ontdek de geheimen, verhalen en bijzondere objecten. Ga bijvoorbeeld naar de tentoonstelling ‘De Hollandse Waterlinies door een andere bril’ in het Visserijmuseum van vesting Woudrichem. Bezoek één van de vele musea, zoals het bezoekerscentrum op Forteiland Pampus, het Nederlands Vestingmuseum in Naarden, het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten in Bunnik of het Grebbelinie Bezoekerscentrum op Fort aan de Buursteeg in Renswoude. De fortterrassen zijn weer open en op diverse locaties zijn theater- of muziekoptredens, zoals op Fort van Hoofddorp en Fort Vuren. Ook vestingsteden bieden vertier, zoals een foodtruckfestival in Gorinchem of de vestingstedenroute in Steenbergen. En voor de kinderen zijn er uiteraard veel paasactiviteiten. 

Een bezoekje aan een fort is een ideaal all-indagje uit vol avontuur. Kijk voor een fort, bunker of kasteel bij jou in de buurt op forten.nl.

Hier lees je meer informatie over UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.