Home » Tips
Tentoonstelling Iran in het Drents Museum

Iran - Bakermat van de beschaving

In de grote archeologische tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving in het Drents Museum sta je als bezoeker oog in oog met circa 200 unieke vondsten uit Iran. Gouden drinkbekers en sieraden, bronzen wapens, kleitabletten met spijkerschrift en prachtig beschilderd aardewerk laten je het spoor volgen van de geschiedenis van een van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld. Een groot deel is nooit eerder in Nederland getoond en zelfs nog nooit eerder buiten Iran te zien geweest. De tentoonstelling is te zien tot en met 18 november.

Reis door de Iraanse cultuurgeschiedenis 

Iran is vrijwel dagelijks in het nieuws, maar toch is de lange enerverende geschiedenis en de hoogontwikkelde cultuur voor veel mensen onbekend. Zo ligt in het gebied dat we nu Iran noemen  duizenden jaren geleden de oorsprong van de landbouw en veeteelt. Iran – Bakermat van de beschaving neemt je mee op een duizelingwekkende reis door de Iraanse cultuurgeschiedenis, een periode van 10.000 v. Chr. tot 1700 na Chr. Vanaf het allereerste begin - de periode waarin landbouw en veeteelt opkwamen – via de beschaving van de Elamieten en het Perzische Rijk tot aan de islamitische periode. Uit al die uiteenlopende periodes toont het Drents Museum topstukken van het National Museum of Iran in Teheran, die afkomstig zijn van verschillende vindplaatsen uit Iran. Voorwerpen die stuk voor stuk het raffinement en de rijkdom van de opeenvolgende Iraanse koninkrijken illustreren. 

Het Perzische Rijk, een supermacht 

Het machtige Perzische Rijk (559 tot 330 v. Chr.), groter dan het Romeinse Rijk ooit is geweest, heeft een prominente plek in de tentoonstelling. De koningen Cyrus de Grote en Darius de Grote bouwden een stabiel en imposant wereldrijk. Een imperium dat op het hoogtepunt meer dan dertig landen telde en van oost naar west wel 5.000 kilometer besloeg. Een van de hoofdsteden van het Perzische rijk was Persepolis, 'Stad van de Perzen', die Darius stichtte omstreeks 500 v. Chr.

Overwinningsreliëf Bisotun 

Blikvanger in de expositie is het enorme overwinningsreliëf dat koning Darius de Grote circa 520 v. Christus liet aanbrengen op een 66 meter hoge rots in Bisotun, vlak langs de oeroude karavaanroute van Babylon naar Centraal-Azië. Met de inscripties in drie talen (Elamitisch, oud-Perzisch en Babylonisch) is het een magische vastlegging van de stichting van het nieuwe Perzische Rijk. In de tentoonstelling is dit reliëf van 15 x 6 meter op ware grootte nagebouwd.  

Meer informatie:

Bezoekadres: Brink 1, Assen 
Openingstijden: di. t/m zo. 11.00 – 17.00 uur 
LET OP: In juli & augustus is het museum ook op maandag open!
Bestel online tickets via drentsmuseum.nl

Meer inspiratie