Home » Tips
Koloniaal geluk Museum Bronbeek

Koloniaal ‘geluk’ in museum Bronbeek

Museum Bronbeek organiseert in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ een diverse reeks activiteiten rond het thema Koloniaal ‘geluk’.

Koloniaal ‘geluk’

Vanaf de 17de eeuw vertrokken gelukszoekers uit Nederland naar onbekende werelden in Oost en West. Vanuit handelsposten ontstonden vanaf de 19de eeuw koloniale samenlevingen in Indonesië en Suriname en op de Antillen. Deze maatschappijen hadden met hun mix van etnische groepen en culturen een bijzonder karakter. Allen zochten er naar manieren om te (over)leven en geluk te vinden. De Week van de Koloniale Geschiedenis focust op hen die het geluk in de Oost en de West zochten en soms daadwerkelijk vonden.

Programma

De ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ is deel van de landelijke Maand van de Geschiedenis en loopt van 22 oktober tot 29 oktober 2017. Tijdens de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ worden in Museum Bronbeek lezingen, films en muziekoptredens georganiseerd!

22 oktober

  • Juriste Ellen Neslo werpt de vraag op wie het geluk kende tijdens de slavernij in de West.
  • Onderzoekster Vilan van de Loo gaat op 22 oktober op basis van brieven van Colijn in op geluk en liefde in de Oost.

24 oktober

  • De Stichting Moluks Historisch Museum verzorgt het dag vullende live magazine ‘Rejeki atau Nasib? - Geluk of het Lot?’

25 oktober

  • Filmliefhebbers kunnen in het IndoFILMCafe in Lux Nijmegen kijken naar de documentaire ‘Soerabaja, Surabaya’ van Peter Hoogendijk met een introductie en nagesprek.

26 oktober

  • Het duo Esk-Esque brengt met Martijn van Koolwijk op 26 oktober ’s avonds ‘De Gelukszoekers Tragedie’: op muzikaal-verhalende wijze komen oud-Bronbekers voor het voetlicht, die door de wereld door zwierven op zoek naar geluk.

27-28 oktober

  • Honderd jaar na de dood van Mata Hari brengt Theater Lumière het theaterstuk ‘De Schaduw van Mata Hari’ over haar echtgenoot, de KNIL-officier MacLeod, en hun dochter Non.

29 oktober

De groep Kusuma Budaya sluit de Week af met live gamelanmuziek en dans; op 25 en 29 oktober zijn er ook workshops gamelan.

Andere activiteiten

Verder is ‘live’ te zien hoe restauratoren van de museale collectie hun werk doen. In de kleine tentoonstelling ‘Toen was koloniaal geluk heel gewoon’ is in 26 foto’s te zien hoe mensen in Indië en Suriname hun geluk in beeld brachten.

Een andere opstelling ‘Sporen van Mata Hari’ belicht majoor KNIL MacLeod, echtgenoot van Mata Hari, en de exotische danseres en tijdgenote Marguerite Raphetti.

Meer inspiratie