Nubië – Land van de Zwarte Farao’s in het Drents Museum
Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Nubië – Land van de Zwarte Farao’s geeft een nieuwe kijk op de oudheid van Nubië. Lange tijd werd Nubië vooral neergezet als een kolonie van Egypte. Het Drents Museum presenteert Nubië als een Afrikaanse grootmacht met een rijke cultuur. Ruim 300 objecten uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston leggen die cultuur bloot. De collectie is nog maar zelden in Europa te zien geweest.
Zwarte Farao’s
De indrukwekkende schatten uit de periode van 2400 v. Chr. tot 350 na Chr. vertellen het verhaal van de haat-liefde verhouding tussen het oude Egypte en de Nubische koninkrijken. In de tentoonstelling staat de periode centraal tussen 750 en 664 v. Chr. waarin de Nubiërs Egypte veroverden en de Zwarte Farao’s van Nubië het Egyptische Rijk regeerden. De Zwarte Farao’s zorgden in deze periode voor een culturele vernieuwing in Nubië en Egypte. Onder hun gezag werden door het hele rijk tientallen tempels en paleizen herbouwd.
Topstukken
In de tentoonstelling zijn onder meer prachtige gouden sieraden, schitterend Nubisch aardewerk en bijzondere grafvondsten te zien. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqa en de gouden juwelen uit andere Nubische piramiden, waaronder die van meerdere Nubische koninginnen.
Activiteiten rond Nubië
Het Drents Museum organiseert diverse activiteiten tijdens de tentoonstelling Nubië. Voor families met kinderen is er een speciale familieroute. Volwassenen kunnen iedere donderdag- en zondagmiddag deelnemen aan de gratis lezing over de rijke en hoogstaande cultuur van Nubië. Daarnaast vinden er diverse Te Gast-lezingen plaats in het museum. Kijk hier voor het actuele activiteitenprogramma.
Museum of Fine Arts, Boston
Het Drents Museum werkt voor deze tentoonstelling samen met het Museum of Fine Arts, Boston. Wetenschappers van het museum in Boston waren van 1907 tot 1928 betrokken bij de opgravingen van de vondsten in Nubië. Hierdoor beschikt het Amerikaanse museum als enige ter wereld over zo’n veelzijdige Nubische collectie.