Home » Tips
Romeinen limburgs museum

Oevers vol Romeinen in het Limburgs Museum

Tot en met 4 september is in het Limburgs Museum in Venlo Oevers vol Romeinen te bezoeken. Deze grote tentoonstelling, met bijna 500 archeologische objecten, maakte het Limburgs Museum samen met het Rijksmuseum van Oudheden. Voor het eerst wordt het verhaal van de bewoners van de Romeinse grensstreek samen met die van de bewoners van het Limburgse achterland verteld. 

Limes

Tweeduizend jaar geleden liep de grens van het Romeinse rijk dwars door Nederland. Dat zorgde voor een ongekende levendigheid langs de Rijngrens en langs de Maas in Limburg. Niet alleen soldaten, afkomstig uit allerlei streken in Europa, werkten en leefden hier, maar ook hun vrouwen, kinderen en bedienden. Handelaren deden zaken met het leger, boeren verbouwden graan voor de troepen. Er ontstond een culturele smeltkroes, vertellen hun sporen ons, die de mensen van toen heel dichtbij brengen. 

Zo zijn er eetborden te zien waar de soldaten hun namen in krasten. En een altaar dat door een vrouw, Tiberinia Servanda, is opgericht. Of het speelgoed van hun kinderen: een houten zwaard en paardje. Ook het wereldberoemde ‘Haantje van Buchten’ is te zien, dat een Romeinse veteraan ooit aan godin Arcanua schonk. 

Romeinen limburgs museum

Villa voerendaal

Graan verbouwen voor de grenstroepen gebeurde in enorme boerenbedrijven: Romeinse villa’s. Die stonden vooral in Zuid-Limburg. De grootste was Villa Voerendaal. Het Limburgs Museum liet een team van experts onderzoek doen naar die villa en de resultaten worden nu voor het eerst in een grote tentoonstelling getoond. Hoe zag de villa eruit in haar bloeiperiode? En door wie werd ze in de laat-Romeinse periode in brand gestoken?

Laat-Romeins

In de derde eeuw na Christus raakte het Romeinse Rijk in verval. Dat veranderde ook het leven langs de limes en in het Limburgse achterland. Bewijs hiervan is een van de topstukken uit de tentoonstelling, een schat met gouden munten en hakzilver uit het Limburgse Pey. Deze werd waarschijnlijk in een periode van crisis begraven door een van de laatste Romeinse hulpsoldaten in Nederland, voordat zij definitief ons gebied verlieten. 
 
 

Meer inspiratie