Home » Tips
Een bezeten wereld

Ontdek de bezeten jaren 20 en 30

“Wij leven in een bezeten wereld. En wij weten het… De dreunende machine van dezen geweldigen tijd schijnt op het punt om vast te loopen,” schrijft historicus Johan Huizinga in 1935. Vijf jaar later marcheren Duitse troepen Nederland binnen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat Nederland amper twintig jaar na de Eerste Wereldoorlog wél betrokken raakte bij de tweede?

Welvaart en onbehagen

Na de Eerste Wereldoorlog moderniseert Nederland in rap tempo. Het is een tijd vol nieuwe techniek - bioscoop, radio, auto, vliegtuig - en vol verheven idealen, emanciperende vrouwen, kersverse woonwijken en jazzmuziek. De toenemende welvaart brengt swing en optimisme. Maar rond 1930 keert het tij. De economie stokt, met als gevolg duizenden werklozen. Het onbehagen neemt toe, er is behoefte aan houvast. Steeds meer mensen klampen zich vast aan tradities of aan het idee van een sterke leider. De betovering van de wervelende moderne maatschappij is voorbij.

Honderd jaar terug in de tijd

Het Nederlandse verhaal van het interbellum tussen WOI en WOII wordt op indrukwekkende wijze getoond in de zesdelige NTR-geschiedenisserie Een bezeten wereld – Nederland tussen de oorlogen. De serie neemt u honderd jaar mee terug in de tijd, naar het turbulente leven in de jaren 20 en de angstige jaren 30.

Een bijzonder element in de serie zijn de interviews met ooggetuigen die in 1919 (of eerder) geboren zijn. Deze 100-plussers schetsen hun verwondering over de eerste auto die ze zagen en de komst van elektriciteit. Ook vertellen ze over ‘lustopwekkende’ bioscoopfilms, de koekjes van de ‘Pindachinezen’, de schrijnende armoede tijdens de crisis van de jaren 30 en de opkomst van de NSB.

Hans Goedkoop presenteert Een bezeten wereld vanuit het indrukwekkende gebouw van Radio Kootwijk, symbool voor de techniek en moderne architectuur in de jaren 20.

Een bezeten wereld – Nederland tussen de oorlogen. Vanaf 30 augustus om 21.05 uur op NPO 2 en NPO Start. Ook is de hele serie vooruit te kijken op NPO Start Plus.

https://vimeo.com/354851060 

Meer inspiratie