Wervelend en fascinerend: de oude handelswegen tussen Oost en West.
De zijderoute is een monumentaal werk dat níet gaat over rijk beladen karavanen, onverschrokken veroveraars of China’s Nieuwe Zijderoute. Dit fascinerende boek vertelt de geschiedenis van de échte zijderoute, de historische handelswegen tussen Oost en West, tussen China en Iran.
De veelgeprezen Valerie Hansen, professor aan Yale, beschrijft hoe de zijderoute een aaneenschakeling van markten was, waar meer in papier dan in zijde werd gehandeld, maar belangrijker: het was een culturele overdracht van ideeën, technologieën en artistieke motieven tussen twee werelden. Op basis van documenten en archeologische vondsten, de meeste pas in de 19de eeuw gedolven, ontkracht Hansen het heersende beeld van de zijderoute en belicht ze de volledige geschiedenis van de handelsrelaties in Centraal Azië en China. Deze documenten bieden een inkijk in het verleden dat vaak verfrissend persoonlijk, feitelijk, anekdotisch en ook domweg toevallig is. Aan de hand van zeven antieke steden gaat Hansen in op verschillende culturen, talen, godsdiensten en gebruiken die het leven van de handelaren op de zijderoutes en de inwoners van de omliggende steden beïnvloedden.
‘Valerie Hansens De zijderoute is een klassieker’ — Peter Frankopan
Valerie Hansen is professor Chinese geschiedenis en wereldgeschiedenis aan Yale. Zij woonde meer dan zes jaar in China, bezocht ruim driehonderd tempels en beklom meermalen de Chinese Muur. Ze schreef er zes boeken over. Voor De zijderoute won ze onder andere de Gustav Ranis International Book Prize. Eerder verscheen van haar Het jaar 1000 in het Nederlands.