Home » Tips
annie mg schidt allard pierson

Zeur niet! De musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in het Allard Pierson

Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink worden gezien als de grondleggers van de Nederlandse musical. Als een van de eersten wagen zij zich aan het schrijven van een geheel Nederlandse musical, met eigen teksten en liedjes. Zo leggen ze de basis voor de bloei van de nationale musicalcultuur. In de tentoonstelling Zeur niet! werpt het Allard Pierson nieuw licht op het fenomeen musical in Nederland en de veelzijdigheid van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. 


8 april t/m 30 oktober 2022 


Het duo maakte tussen 1965 en 1984 zeven musicals die zich onderscheidden door politiek engagement en Broadway-achtige showelementen. Het Allard Pierson toont in Zeur niet! onder andere kostuums, scripts, bladmuziek, decor- en kostuumontwerpen en beeld en geluid van alle zeven musicals die Annie en Harry maakten: Heerlijk duurt het langst, En nu naar bed, Wat een planeet, Foxtrot, Madam, De dader heeft het gedaan en Ping ping. 


Actueel


Zeur niet! geeft een pakkend beeld van de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw, die nog opvallend actueel blijken te zijn. De musicals van Annie en Harry gaan over spraakmakende thema’s: vrouwenemancipatie, seksuele revolutie, abortus, homoseksualiteit, milieuvervuiling en nucleaire oorlogsdreiging. Dit alles gebracht in een herkenbaar Nederlands verhaal met Broadway-elementen – volgens Annie: ‘Een bittere bonbon in een zilveren papiertje’.  


Spectaculaire én persoonlijke objecten


In de tentoonstelling is een grote diversiteit aan objecten te zien. Sommige zijn zonder meer spectaculair te noemen, zoals een bonte verzameling kostuums uit de Bal Masqué-scène uit Foxtrot, de bontjas gedragen door Conny Stuart in De dader heeft het gedaan en de originele kostuumontwerpen van Jan Beutener voor de feeën uit En nu naar bed. 


Andere zijn van veel persoonlijker aard, zoals de koffer met make-updoos van Willem Nijholt en de typmachine van Annie M.G. Schmidt. Ook zijn er handgeschreven documenten van Annie en Harry: kladversies van scripts, handgeschreven arrangement en persoonlijke briefjes. 


Musicalmakers van nu


De musical is in Nederland mede dankzij het pionierswerk van Annie en Harry en het creatieve team daaromheen uitgegroeid tot een serieuze kunstvorm. Sinds de hoogtijdagen van de Schmidt/Bannink-musicals is het genre door andere makers en producenten steeds verder geprofessionaliseerd. In Zeur niet! komen ook deze musicalmakers van nu in interviews aan het woord. 


De tentoonstelling Zeur niet! De musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink is te zien van 8 april tot en met 30 oktober in het Allard Pierson in Amsterdam. Gastconservator van de tentoonstelling is Sanne Thierens, die promoveerde op de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Op 20 mei 2021, de 110e geboortedag van Annie, verscheen het publieksboek Mjoeziekul van haar hand. 

Meer inspiratie