Geschiedenis Magazine nr 5 van 2015

Het zomernummer van Geschiedenis Magazine.

Dit nummer ligt sinds 10 juli in de winkel. Nooit meer een nummer missen? Neem dan nu een abonnement op Geschiedenis Magazine.

SPECIAL: Ná de burgeroorlog

De kruitdampen zijn opgetrokken, de wapenstilstand is getekend. En nu? Wraak nemen op de aanstichters? Zoeken naar verzoening? Of er gewoon nooit meer over praten? In het komende nummer van Geschiedenis Magazine onderzoeken we wat er gebeurt ná een burgeroorlog. Aan de hand van de burgeroorlogen in Athene (403 v.Chr.), Leiden (1574), de Verenigde Staten (1865), Zuid-Afrika (1948-1996) en Bosnië (1995).

Met onder meer:

Vergeten of berechten?  De kunst van het verzoenen na burgeroorlogen

Door: Paul Knevel

Oorlog houdt een keer op: de troepen worden teruggetrokken, de vrede getekend, de wonden gelikt. Dit ligt moeilijker bij burgeroorlogen, waar daders en slachtoffers elkaars directe buren zijn. Hoe wraak te voorkomen? Vergeten of berechten?

‘Iedereen slachtoffer’ Het verleden herschrijven na het beleg van Leiden (1573-1574)

Door: Judith Pollmann

In Leiden lijkt de herinnering aan de Tachtigjarige Oorlog levendiger dan waar dan ook. Jaarlijks viert de stad het Leids ontzet op 3 oktober 1574. De stad begon meteen dat jaar met die traditie. De kern van het feest was en is verbroedering tussen alle Leidenaren. Dit terwijl Leiden voor en tijdens het beleg diep verdeeld was tussen voor- en tegenstanders van de Opstand. Hoe hebben de burgers die verdeeldheid overwonnen?

Zwarten bleven erbuiten – Selectieve verzoening na de Amerikaanse Burgeroorlog

Door: Joke Kardux

De gespannen relatie tussen zwarte en blanke burgers in de Verenigde Staten heeft een lange voorgeschiedenis. Na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) bleken Noord en Zuid alleen vrede met elkaar te kunnen sluiten als de rechten van de nieuwe zwarte medeburgers verkwanseld werden.

Versplinterde waarheid – Twintig jaar na de burgeroorlog in Bosnië

Door: Sabien Onvlee en Robert Slagt

Twintig jaar geleden werd er vrede gesloten in Bosnië, maar nog altijd heerst er een dilemma dat ook Noord-Ierland en Spanje nog altijd kent: moet het verleden worden vergeten of juist herinnerd? Samen leven blijft moeilijk. Alleen bij Bosniërs in de diaspora krijgt de gemengde identiteit een kans.

 

Verder in dit nummer:

Serie Romeinse Limes (3): Bataven hielden vast aan hun tradities

Door: Herman Clerinx

De Bataven, bewoners van de Limesstreek, leverden drie eeuwen lang soldaten aan het Romeinse leger uit elk gezin een of twee zoons. Zo maakten ze volop kennis met de Romeinse cultuur. Ze kochten ook graag Romeinse luxe goederen. Toch leidde dit nooit tot volledige romanisering. Bataven hielden bewust vast aan hun eigen tradities.

Van de Berezina naar Fort Elmina. De vele levens van Herman Willem Daendels

Door: Jos Gabriëls

Dat Herman Willem Daendels carrière zou maken in het leger en hiedaarin de hoogste posities zou bereiken, lag niet voor de hand toen hij op 21 oktober 1762 in het Gelderse stadje Hattem werd geboren. Hij vocht onder andere in Rusland in het leger van Napoleon. Wat is het verhaal achter deze Patriottenvoorman?

Het Nederlandse verleden door Amerikaanse bril: John Lothrop Motley over onze vrijheidsstrijd tegen Spanje

Door: Jaap Verheul

In 1865 verscheen een Amerikaans boek over de geschiedenis van de Nederlandse Opstand dat de auteur in één klap beroemd maakte. Generaties lang leerden Nederlanders op school hun eigen geschiedenis uit het boek van Motley. Hij vergeleek de Tachigjarige Oorlog onder Willem van Oranje met de Amerikaanse Revolutie onder George Washington.

De slag bij Gallipoli

Door: Joost Vermeulen

De Slag om Gallipoli vond plaats op het schiereiland Gallipoli in het Ottomaanse Rijk van 25 april 1915 tot 9 januari 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een gezamenlijke Britse en Franse operatie werd opgezet om de Ottomaanse hoofdstad, Istanboel, te veroveren en om een zeeroute naar Rusland veilig te stellen. De poging mislukte met zware verliezen aan beide zijden. De veldtocht betekende een belangrijke overwinning voor de Turken en een grote nederlaag voor de geallieerden.

Koningin Victoria was niet zo preuts

Door: Marianne Mooijweer

Decorum was alles in de betere klassen in de 19de eeuw, in Groot-Brittannië maar ook elders in Europa. In net gezelschap sprak men niet over het lichaam, zwangerschap of bevallen, laat staan over seks. Koningin Victoria lijkt de vleesgeworden gereserveerdheid en seksloosheid. Maar dit imago klopt niet.