Home » Inhoudelijke tags

Nostalgie

<strong><a href="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2016/01/JANUARI.jpg"><img class=" wp-image-70794 alignright" src="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2016/01/JANUARI.jpg" alt="JANUARI" width="91" height="91" /></a>Volgens Van Dale is nostalgie '<i>heimwee: nostalgie naar de goede, oude tijd'. </i>Deze themamaand geeft IsGeschiedenis ongegeneerd ruimte aan deze heimwee. We leven weer mee met de avonturen van onze televisiehelden van vroeger. We halen weer melk bij de melkman, en kijken naar andere beroepen die vroeger heel gewoon waren, maar die je vandaag niet of nauwelijks meer ziet. </strong><!--more-->

Wist je dat 'nostalgie' van 'nostalgia' komt en dat het vroeger een ziekte was waar voornamelijk soldaten die dienden in een ver buitenland aan leden? Nostalgie, wat is dat eigenlijk?
<h2>Week 1 – TV-helden van vroeger</h2>
Heel wat uren brachten we door voor de TV, meelevend met onze helden. Wie waren onze helden van de televisie ook alweer? En wat deden ze? Leef weer mee met de avonturen van Floris, of los verdachte zaken op met Q en Q.
<h2>Week 2 – Verdwenen beroepen</h2>
Welke beroepen zie je vandaag de dag niet meer? Kijk mee naar verdwenen beroepen, die vroeger heel normaal waren. Ken je de kolenboer nog? En de melkman? En deed je vroeger ook je boodschappen bij de kruidenier?
<h2>Week 3 – Voorwerpen van vroeger</h2>
Kijk je bij opa en oma wel eens in de kast, en zie je daar al die spullen van vroeger staan? De techniek schrijdt voort, dus die hippe walkman van vroeger is al lang vervangen. En spelen met een Commodore 64 is er vast ook niet meer bij. Maar de Dinky Toys zijn eigenlijk tijdloos gebleven.
<h2>Week 4 – Dagelijks leven van vroeger</h2>
Hoe besteedde je vroeger je (vrije) tijd? Ging je naar de rolschaatsdisco? Of met het hele gezin een ritje maken in de auto, terwijl je genoot van oud-Hollands snoepgoed? En kun je je die krakerige stem van het Polygoonjournaal nog herinneren?

Telefoon
Nieuws - 6 okt 2021

Op tien oktober 1995 kreeg iedereen in Nederland een telefoonnummer met tien cijfers. Dit gebeurde tijdens Operatie Decibel.

Eerste voorstelling Fabeltjeskrant
Nieuws - 4 mrt 2019

Mensen van jong tot oud herinneren zich nog goed hoe meneer de Uil voorlas uit de Fabeltjeskrant. Hier zijn echter weetjes die je misschien nog niet wist.

Re-Enactment Nederland Wapenwet
Reportage - 23 jul 2018

Nederland heeft zeer strikte wapenwetten. Hoe is dit zo gekomen en wat betekent het voor de steeds populairdere re-enactments?

Verdwenen beroepen uit het straatbeeld
Nieuws - 8 dec 2017

De afgelopen eeuw zijn er flink wat beroepen uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen. Wat dacht je van de scharensliep? Of de porder?

Richtlijnen stationswerker
Nieuws - 1 sep 2017

Van 1902 tot de Tweede Wereldoorlog waakte de stationsjuffrouw over de veiligheid van jonge vrouwen, vanuit zowel feministische als conservatieve motieven.

Klassieke arcadegames
Nieuws - 30 jan 2017

Misschien heb je er zelf wel eens mee gespeeld op de kermis; bijvoorbeeld met grijp- en gokmachines.

Nieuws - 30 jan 2017

Op 30 januari 1940 vond de zesde Elfstedentocht plaats, vlak voor de Duitse bezetting. Een bizarre tocht, die de eerste van drie binnen één decennium zou zijn.

Nieuws - 23 jan 2017

Velen van ons zijn er groot mee geworden, al is het voor jongeren onder ons zeker niet minder lekker: Oud-Hollandsch snoepgoed.

Nieuws - 18 jan 2017

In 1901 werd door Frank Hornby patent aan gevraagd op een door hem ontworpen idee: ‘Mechanics made easy’.

geschiedenis kruidenier
Nieuws - 11 jan 2017

Een veel voorkomend beroep van vroeger, is het beroep van de kruidenier. De detailhandelaar werd ook wel grutter genoemd, wat terug slaat op de graan, gers

Nieuws - 1 feb 2016

Het was een nostalgische maand januari op IsGeschiedenis.

Nieuws - 14 jan 2016

Hoe runde Oma het huishouden zonder al onze handige snufjes, zoals de stofzuiger. De redactie verzamelde 10 gouden huishoudtips uit grootmoeders tijd.

Pagina's

Abonneren op Nostalgie