Geen afbeelding beschikbaar

Oud-Hollands snoepgoed

Velen van ons zijn er groot mee geworden, al is het voor jongeren onder ons zeker niet minder lekker: Oud-Hollandsch snoepgoed. Hoe verder terug in de tijd, hoe schaarser het snoepgoed soms kon zijn. Eén stukje chocolade op zaterdagavond was destijds heel normaal, terwijl we tegenwoordig nauwelijks meer ontkomen aan alle diverse kleuren, geuren en smaken. Tijd voor een greep uit de snoeppot uit grootmoeders tijd.

Het ontstaan van snoepgoed

Heel vroeger moesten de zoetekauwen onder ons genoegen nemen met zoete vruchten. Vanaf de 16e eeuw kwam in Nederland de eerste snoepproductie op gang. Destijds stonden de versnaperingen nog bekend als suikerwerk en was het eigenlijk alleen weg gelegd voor elites. Met gesmolten rietsuiker werd het suikerwerk gemaakt, waarna er een smaakje aan toe werd gevoegd. Iets wat lagere klassen zich helemaal niet konden veroorloven. Dit veranderde toen het rietsuiker werd vervangen door de goedkopere suikerbiet.

Oud-Hollandsch snoepgoed

Zeeuwse babbelaars, kaneelkussentjes, boterwafeltjes of zoethoutstokjes: allemaal snoepgoed van het oud-hollandse vroeger. Desondanks zijn ze allemaal nog op veel plekken te koop. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld zuurstokjes, framboosjes, trekdrop en Haagse hopjes. Stuk voor stuk snoepgoed met een nostalgisch karakter.

Koninklijke pepermuntjes

Toch blijft er één versnapering die letterlijk en figuurlijk op vele niveaus de kroon spant. Toen koningin Wilhelmina 12 werd, besloot firma Fortuin een ode aan de vorstin te leveren. Het bedrijf beeldde Wilhelmina af op de pepermuntjes, waarna het eerste kistje ‘Wilhelmina pepermunt’ persoonlijk naar de koninklijke familie werd gebracht. Dit viel daar zo in de smaak, dat Fortuin in 1896 het predicaat van Hofleverancier kreeg. Sinds jaar en dag is hier niks aan veranderd. Het snoepje is nog steeds zowel bij het koningshuis als het Nederlandse volk erg geliefd.

Verdwenen snoep

Toch zijn er ook een hele hoop van de verwennerijen vrijwel verdwenen. Denk maar aan de knetterkauwgum of de doosjes met salmiak. Ook wijn- of toverballen zijn zo goed als verdwenen, samen met de stroopsoldaatjes, PK kauwgum of Top drop. Wie vroeger traditiegetrouw chocolade sigaretten snoepte met sinterklaas, moest hier een paar jaar terug ook mee stoppen. De snoepsigaretten werden door de Europese Unie verboden, omdat ze kinderen tot roken zouden aanzetten. Uit Amerikaans onderzoek bleek zelfs dat de jonge sigaretten-snoepers twee keer zoveel kans hadden om later zelf te gaan roken, in verhouding tot kinderen die de snoepjes niet aten.

Bronnen:

eten-en-drinken.info.nu Snoep

wilhelminapepermunt.nl Wilhelmina pepermunt

Afbeeldingen:

pixabay.com Snoep

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Onderwerpen: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!