Geen afbeelding beschikbaar

12 december jarig: Karel van Lotharingen, Gustave Flaubert en Edvard Munch

Zijn moeder overleed toen hij vijf jaar oud was en niet veel later stierf ook zijn drie jaar oudere zus. Gedurende zijn hele jeugd was Edvard Munch bang voor de dood, maar hij gebruikte die angst ook als inspiratie voor zijn schilderijen, waarvan hij er uiteindelijk meer dan 1000 maakte. Edvard Munch werd geboren op 12 december 1863.

Een Duitse landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden, een Franse schrijver en een Noorse schilder. Veel hebben Karel van Lotharingen, Gustave Flaubert en Edvard Munch niet gemeen. Toch delen ze minstens één ding: 12 december, hun geboortedag

Karel van Lotharingen (1712-1780) was hertog van Lotharingen en Bar en landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden. Hij werd geboren op 12 december 1712 als de zoon van Leopold van Lotharingen. In 1741 werd Karel door zijn vader benoemd als landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden, maar de eerste drie jaar regeerde hij vanuit Lotharingen omdat hij ‘verhinderd’ was om af te reizen naar zijn voogdijgebied. Pas in maart 1744 vertoonde hij zich voor het eerst in de Nederlanden, maar drie maanden later besloot hij als gevolg van de Oostenrijkse Successieoorlog weer te vertrekken. Niet veel later bereikte deze oorlog ook de Zuidelijke Nederlanden en viel Brussel in handen van de Fransen. Karel besloot niet terug te keren totdat in 1748 de vrede was gesloten. Pas nadat zijn leger in 1757 definitief verslagen werd door Frederik de Grote  van Pruissen besloot hij zich in de Nederlanden te vestigen. Ondanks zijn regelmatige afwezigheid groeide hij daar toch uit tot een geliefde heerser, met name vanwege zijn voorliefde voor cultuur en feesten. Karel bleef landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden tot aan zijn dood op 4 juli 1780

Gustave Flaubert (1821-1880) was een Frans schrijver. Hij werd geboren op 12 december 1821 in de Franse stad Rouen. In 1840 besloot Flaubert rechten te gaan studeren in Parijs, maar hij voelde zich hier niet thuis. Na zes jaar brak hij zijn studie af en verhuisde naar Croisset, waar hij samen met zijn moeder de rest van zijn leven zou blijven wonen.  Flaubert was op dat moment al begonnen met schrijven, maar durfde zijn werken nog niet te publiceren. Pas in 1850 verscheen zijn eerste en tevens meest succesvolle boek ‘Madame Bovary’, over de buitenechtelijke relaties van een doktersvrouw. Flaubert beschouwde zichzelf als een uitzonderlijk nauwkeurig schrijver, omdat hij altijd op zoek was naar “le mot juste”, de perfecte woordkeuze. Het duurde dan ook ruim acht jaar voordat hij zijn tweede boek ‘Salammbô’ voltooide. Postuum kreeg Flaubert ook nog veel erkenning voor zijn brieven waarin hij correspondeerde met andere schrijvers. Gustave Flaubert overleed 8 mei 1880 op 58-jarige leeftijd.

Edvard Munch (1863-1944) was een Noorse schilder. Hij werd geboren op 12 december 1863 in het dorpje Løten. Edvard’s moeder overleed aan tuberculose toen hij vijf jaar oud was, en later eiste de ziekte ook het leven van zijn vijftienjarige zus Sophie. Al op jonge leeftijd begon hij daarom te tekenen, als uitlaatklep voor zijn leed. Ondanks protest van zijn vader, die kunstenaar als een onheilig beroep zag, volgde Edvard vervolgens een studie aan de Kunstschool te Oslo. Daar kwam hij in contact met de nihilist Hans Jaeger en sloot hij zich aan bij de lokale groep bohemien. Een tijd lang schilderde Edvard vooral naaktschilderijen, maar later keerde hij weer terug naar zijn oorspronkelijke inspiratie. Zo schilderde hij in 1886 ‘Het zieke kind’ over de dood van zijn zus Sophie.  Edvard’s bekendste werk verscheen zeven jaar later en kreeg de titel ‘De Schreeuw’. Het was een uitdrukking van het geestelijk leed en de emotionele kwelling van de schilder zelf. Op latere leeftijd maakte Munch een volledige ommekeer en schilderde hij uitsluitend nog vrolijke taferelen en rustieke landschappen. Edvard Munch overleed  op 26 januari 1944, een maand na zijn 80steverjaardag.

Personen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.