Geen afbeelding beschikbaar

12 november jarig: Piet Retief

Hij groeit op in de Britse Kaapkolonie en leidt aanvankelijk een zeer welvarend bestaan als veehouder. Na afschaffing van de slavernij in 1833 besluit hij echter dat het beter is om de kolonie te verlaten en een eigen Boerenstaat te beginnen. Op deze manier wordt hij een van de grote ‘Voortrekkers’ van de ‘Grote Trek’ in Zuid-Afrika. Piet Retief werd geboren op 12 november 1780.


Piet Retief werd geboren op 12 november 1780 in de Wagenmakersvallei , het hedendaagse Wellington in Zuid-Afrika. Tot zijn 27e levensjaar werkte hij op de wijngaard Welvanpas, die beheerd werd door zijn ouders Jacobus en Deodora Retief. Na de dood van zijn vader in 1807 kocht Piet vervolgens de boerderij Mooimeisjesfontein in Grahamstad, waar hij begon met het houden van vee. Aanvankelijk verdiende Retief een fortuin met zijn veehouderij, maar na verloop van tijd gingen de zaken bergafwaarts.


Hij verloor veel geld aan zijn gokverslaving en bovendien werd zijn vee regelmatig gestolen door de lokale Xhosa stam. De Britse regering bleek niet in staat om Retief en de andere kolonisten te beschermen tegen deze overvallen. Wel nam het koloniale bestuur in 1833 het besluit om het houden van slaven te verbieden, tot grote woede van de boeren. Op 22 januari 1837 stelde Retief daarom een manifest op tegen het beleid van de Britse regering, waarna hij in gezelschap van enkele andere ontevreden boeren besloot de kolonie te verlaten en naar het oosten te trekken.


Op 5 oktober 1837 arriveerden deze ‘Voortrekkers’ in Natal, een gebied dat toebehoorde aan de Zoeloekoning Dingane. Die gaf hen toestemming om op zijn territorium te verblijven, op voorwaarde dat de Boeren hen hielpen in de strijd tegen een lokale stam. De Voortrekkers gingen akkoord, maar na verloop van tijd ging het toch mis. Retief dacht namelijk dat de Boeren na verloop van tijd een eigen stuk grond zouden krijgen, maar Dingane was niet van plan zijn territorium af te staan.


Tijdens nieuwe onderhandelingen op 6 februari 1838 ging het vervolgens helemaal mis. Dingane ontstak in woede en gaf opdracht om de 70 aanwezige Boeren en hun 30 zwarte bedienden allemaal af te slachten. Piet Retief werd als laatste omgebracht, zodat hij eerst getuige kon zijn van de dood van al zijn kameraden. Op 16 december 1838 namen de Boeren wraak voor de dood van Retief met de Slag bij Bloedrivier.


Een uitgebreider verhaal over Dingane, Retief en de Slag bij de Bloedrivier is hier te lezen.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!