Geen afbeelding beschikbaar

13 juli jarig: Ferdinand III van het Heilige Roomse Rijk

Als jonge koning van Bohemen erft hij de godsdienstoorlogen die zijn vader is begonnen. In zijn functie als hoofd van het leger weet hij op het slagveld nog enkele overwinningen te behalen, maar na zijn benoeming tot keizer van het Heilige Roomse Rijk probeert hij vooral zo snel mogelijk vrede te sluiten. Keizer Ferdinand III werd geboren op 13 juli 1608.

Ferdinand III werd geboren op 13 juli 1608 als de oudste zoon van keizer Ferdinand II en diens vrouw Maria Anna van Bavaria. Evenals zijn streng-katholieke vader werd ook de jonge Ferdinand III geschoold door de Jezuïeten. Toen hij zeventien jaar oud was werd hij benoemd tot koning van Hongarije en twee jaar later ook tot koning van Bohemen. Vrijwel meteen liet Ferdinand zijn macht gelden door de Boheemse staten het recht te ontnemen zelf soldaten in te huren, waarmee hij zijn eigen positie versterkte.

In 1634 werd Ferdinand door zijn vader benoemd tot hoofd van het Keizerlijke leger tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). In deze functie was hij onder meer (in naam) verantwoordelijk voor de verovering van Regensburg en de overwinning op de Zweden met de Slag bij Nördlingen in 1634. Na de dood van zijn vader in 1637 werd Ferdinand III uitgeroepen tot de nieuwe keizer van het Heilige Roomse Rijk. Meteen probeerde hij een einde te maken aan de Dertigjarige Oorlog die zijn vader was begonnen, maar de vredesonderhandelingen met Frankrijk en Zweden liepen op niets uit, onder meer vanwege verzet vanuit de Duitse staten. Om deze protestanten toch aan zijn kant te krijgen, besloot Ferdinand ze in 1644 toestemming te geven om hun eigen buitenlandse beleid te voeren. Met deze maatregel droeg hij sterk bij aan de voortdurende erosie van de macht van de Keizer.

Pas in 1648 kwam er alsnog een einde aan de Dertigjarige oorlog met de Vrede van Westfalen. Ferdinand werd daarbij gedwongen de religieuze vrijheid van de protestanten in zijn gebied te waarborgen, waar zijn vader voorheen juist had geprobeerd deze te onderdrukken. Na het sluiten van de vrede probeerde Ferdinand wraak te nemen op zijn voormalige vijanden. Zo sloot hij een anti-Zweedse alliantie met Polen en verleende hij in 1656 militaire steun aan Spanje, dat op dat moment in oorlog was met Frankrijk. Ferdinand III overleed niet veel later op 2 april 1657.

Rubrieken: 

Partners: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.