14 maart jarig: Albert Einstein
Albert Einstein werd geboren in een Joods gezin op 14 maart 1879 in Ulm, een plaatsje gelegen in het Duitse Keizerrijk.
Prestaties van Albert Einstein
Van jongs af aan maakte hij modellen en mechanische apparaten voor zijn plezier en toonde hij een talent in de mathematica. Het was zijn wetenschappelijke carrière waardoor Einstein beroemd werd. Onder meer over het fotoelecrtisch effect, de Browniaanse beweging, speciale relativiteit en over de verhouding van materie en energie kwam hij met baanbrekende inzichten. In 1911 had hij berekend dat het licht van een andere ster vervormd moest worden door de zwaartekracht van de zon. Deze these werd bewezen toen op 29 mei 1919 een zonsverduistering plaatsvond.
Twee jaar hierna won Einstein de Nobelprijs voor de Natuurkunde, wegens zijn verklaring van het fotoelectrisch effect. Zijn relativiteitstheorie was echter nog erg controversieel in de academische wereld. Als beroemdheid ging hij wereldwijd lezingen houden en hij reisde onder andere naar de Verenigde Staten, Japan, Singapore en Palestina. Over de Japanners schreef hij aan zijn zoon: “Ik mag hen het meest. Ze zijn bescheiden, intelligent, zorgzaam en hebben een gevoel voor kunst.” Naast zijn wetenschappelijke activiteiten, hield Einstein van muziek. Hij speelde de viool en genoot van Mozart en Beethoven. Wat betreft zijn leermethode zei hij: “Liefde is een betere leraar dan een gevoel van plichtmatigheid.”
Laatste jaren van Albert Einstein
Door de opkomst van de nationaalsocialisten in Duitsland, emigreerde Albert Einstein naar de VS. Als Jood werd het te gevaarlijk voor hem. Zijn boeken werden verbrand door de nazi’s en hij verscheen op een lijst van Joodse doelwitten. Er stond 5000 dollar op het hoofd van Einstein. Tezamen met andere wetenschappers, waarschuwde Einstein de Amerikaanse overheid over het feit dat de Duitsers dichtbij de ontwikkeling van een atoombom konden komen. Persoonlijk schreef hij een brief naar Franlink Roosevelt. Dergelijk aandringen deed het Manhatten project ontstaan: de race om de eerste atoombom eerder te verkrijgen dan Duitsland en de Sovjet-Unie.
Op latere leeftijd voelde hij zich schuldig over de brief die hij schreef aan Roosevelt, omdat het tot de ontwikkeling van een afschuwelijk wapen aanspoorde. “Maar er was een rechtvaardiging – het gevaar dat de Duitsers ze eerder zouden maken”. In 1940 werd Einstein officieel Amerikaans burger. Hij verbleef in Amerika tot zijn dood op 17 april 1955.
Afbeelding:
- English: Photograph of Albert Einstein in his office at the University of Berlin, published in the USA in 1920.: Unknown photographer [Public domain], via Wikimedia Commons