Geen afbeelding beschikbaar

15 juni jarig: Cornelis de Witt

Als broer van de machtigste politicus van het land groeit hij zelf ook uit tot een vooraanstaand persoon. Als de Nederlandse Republiek tijdens het rampjaar van 1672 echter in gevaar komt, wordt ook hij een doelwit van de Oranjegezinden, die een terugkeer van de stadhouder eisen. Cornelis de Witt werd geboren op 15 juni 1623.

Cornelis de Witt werd geboren op 15 juni 1623 als de oudste zoon van de Dordrechtse regent Jacob de Witt. Samen met zijn twee jaar jongere broer Johan volgde Cornelis een studie aan de Universiteit van Leiden. Na hun afstuderen maakten de broers ook een gezamenlijke reis door Europa, waarbij zij onder meer geruime tijd in Frankrijk verbleven. Uiteindelijk zou Johan, vanwege zijn functie als raadspensionaris, uitgroeien tot de belangrijkste politicus van de Republiek. Ook Cornelis profiteerde hiervan, want hij kreeg van zijn broer allerlei belangrijke posities toegewezen.

Zo was hij tijdens de Tweede Engelse Oorlog in 1667 verantwoordelijk voor het politieke toezicht op de Tocht naar Chatham, een aanval die resulteerde in een groot Nederlands succes. In het rampjaar van 1672, toen Nederland onder meer werd aangevallen door Frankrijk, liep het echter volledig mis. Als gevolg van een verwonding tijdens de zeeslag bij Solebay op 7 juni 1672 moest Cornelis de Nederlandse vloot verlaten, wat hem op beschuldigingen van lafheid kwam te staan. Enkele maanden later werd hij bovendien in verband gebracht met een samenzwering tegen de prins en toekomstig stadhouder Willem III. Oranjegezinde troepen sloten hem uiteindelijk op in de Gevangenenpoort te Den Haag, waar hij vervolgens uitgebreid verhoord en gemarteld werd, maar Cornelis weigerde te bekennen.

Op de dag van zijn uitspraak, 20 augustus 1672, ontving hij bezoek van zijn broer Johan. Die had namelijk enkele dagen daarvoor een vervalste brief van Cornelis ontvangen. Het bleek te gaan om een vooraf opgezette val van een groep Oranjegezinden. Zij sleepten de twee mannen samen uit de gevangenis en executeerden Johan de Witt direct met een nekschot. Cornelis werd vervolgens geslagen, neergestoken, beschoten en ondersteboven opgehangen. Toen hij na dit alles nog zijn hoofd bewoog, werden zijn hersenen ingeslagen met een geweerkolf. Een vinger een tong van de Gebroeders de Witt staan vandaag de dag nog tentoongesteld in het Haags Historisch Museum.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.