Geen afbeelding beschikbaar

15 september jarig: Marco Polo, Prins Maurits en Lucebert

“I have not told half of what I saw”. Tijdens zijn reis naar het Oosten kwam Marco Polo culturen tegen waar vele Europeanen nog nooit van hadden gehoord. Het boek over zijn avonturen werd een bron van inspiratie voor Columbus en vele andere ontdekkingsreizigers. Marco Polo werd geboren op 15 september 1254.

Een ontdekkingsreiziger, een te vroeg gestorven prins en een experimenteel dichter. Veel hebben Marco Polo, Maurits van Oranje-Nassau en Lucebert niet met elkaar gemeen, behalve dan hun geboortedag: 15 september.

Marco Polo (1254-1324) was een Venetiaans handelaar en ontdekkingsreiziger. Aangenomen wordt dat hij op 15 september 1254 geboren werd in Venetië. Toen Polo 17 jaar was vertrok hij, samen met zijn vader Niccoló en zijn oom Maffeo, op handelsmissie naar het Oosten. Vanaf het Midden-Oosten volgde het reisgezelschap de Zijderoute en reisde daarmee onder andere door Perzië, China en Indonesië. Toen de groep handelaren aankwam in China werden ze uitgenodigd door de heerser van het Mongoolse Rijk, Kublai Khan, om een tijdje te verblijven aan zijn hof Gedurende zijn lange tocht maakte Polo beschrijvingen van alle volken, religies, gebruiken en culturen die hij onderweg tegen kwam. In 1295, na een reis van 24 jaar, keerde Marco Polo terug in Venetië en vestigde zich daar als koopman. Het boek dat hij schreef over zijn avonturen, genaamd Il Milione, was voor vele Europeanen de eerste beschrijving van de volkeren en culturen van het Verre Oosten. Na een lang ziekbed overleed Marco Polo op 8 januari 1324 in zijn geboorteplaats Venetië.

Maurits van Oranje-Nassau (1843-1850) was een Prins der Nederlanden. Hij werd op 15 september 1843 geboren als de tweede zoon van koning Willem III en koningin Sophie. Het huwelijk tussen zijn ouders was echter allesbehalve gelukkig en er was vaak ruzie over de opvoeding. Ook toen Maurits in 1850 een hersenvliesontsteking opliep kregen zijn vader en moeder onenigheid. Koningin Sophie weigerde haar zoon te laten behandelen door de lijfarts van Willem III, omdat die volgens haar niet de juiste diagnoses stelde. Sophie schoof daarop haar eigen arts naar voren, maar deze kreeg van Willem weer geen toestemming om Maurits te behandelen. Een maand later, op 4 juni 1850, overleed de jonge prins aan de gevolgen van zijn ziekte. Zes dagen later werd Maurits bijgezet in het familiegraf van de Oranjes in de Nieuwe Kerk te Delft.

Lucebert (1924-1994) was het pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk, een Nederlands dichter, tekenaar en kunstschilder. Al op jonge leeftijd bleek Lubertus een groot tekentalent te bezitten en in 1938 kreeg hij een beurs voor het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs. Als pseudoniem koos Lubertus voor Lucebert, een samenstelling van het Italiaanse woord ‘luce’ en het Germaanse woord ‘bert’, die beiden licht betekenen. In 1949 werd Lucebert een van de belangrijkste figuren binnen de Beweging van Vijftig, een groep experimentele en controversiële dichters. Samen met onder andere Hugo Claus en Gerrit Kouwenaar zette Lucebert zich in voor het afschaffen van conventies binnen de kunstwereld, omdat kunst volgens hen spontaan moest zijn. Zowel de schilderijen als de gedichten van Lucebert geven blijk van een zeer zwart en pessimistisch wereldbeeld. Desalniettemin groeide hij uit tot een van de belangrijkste Nederlandse dichters van de twintigste eeuw. Lucebert overleed op 10 mei 1994 in een ziekenhuis te Alkmaar.

 

Partners: 

Personen: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.