Umberto II de laatste koning van Italië

15 september jarig: Umberto II

Hij is de laatste koning van Italië gedurende een periode van een maand, omdat de Italiaanse monarchie wordt afgeschaft. Hij bleef echter een populair man binnen koningshuizen in Europa, hoewel hij Italië niet meer mocht betreden en dus in ballingschap leefde. Umberto II werd geboren op 15 september 1904.


Umberto werd in Turijn geboren als enige zoon van de Italiaanse Koning Victor Emmanuel III en Helena van Montenegro. Zijn vader regeerde 46 jaar als koning van Italië en maakte in die hoedanigheid twee wereldoorlogen mee. Als zoon van de Italiaanse koning werd Umberto klaargestoomd voor een militaire carrière. Hij werd de opperbevelhebber van het leger, maar mocht zich niet met de politiek bemoeien. In de praktijk had Umberto echter niets te zeggen over het leger, omdat hij kroonprins was in de tijd dat zijn vader Benito Mussolini benoemd had tot premier. Dit was in 1922. Mussolini en de kroonprins bemoeiden zich volgens afspraak overigens niet met elkaar.


Doordat Victor Emmanuel III had samengewerkt met Mussolini was het lot van de Italiaanse monarchie na de oorlog snel bezegeld. Victor Emmanuel III trad wel af ten gunste van zijn zoon, maar deed dit rijkelijk laat. Hierdoor werd Umberto II op 9 mei 1946 koning van Italië. Vlak daarna werd via een referendum echter besloten om de monarchie af te schaffen ten gunste van een republiek. Daarmee was de rol van Umberto II uitgespeeld, op 12 juni 1946 werd hij afgezet als koning en werd besloten dat hij Italië nooit meer in mocht.


Umberto II trouwde in 1930 met de Belgische prinses Marie José. Ze kregen samen vier kinderen, maar scheidden weer toen ze in ballingschap leefden. Waarschijnlijk kwam dat door de vermeende homoseksualiteit van Umberto II. Ondanks zijn verbanning uit Italië bleef Umberto II populair. De schuld van de collaboratie met Mussolini werd meer bij Victor Emmanuel III gelegd. Toen Umberto II ernstig ziek was, pleitte president Sandro Pertini ervoor dat hij zijn laatste dagen in Italië mocht slijten. Zo ver zou het echter niet meer komen, Umberto II stierf op 18 maart 1983 in Genève. 


afbeelding


Umberto II, de laatste koning van Italië. Via Wikimedia Commons [Public Domain]

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt