Fulgencio Batista

16 januari jarig: Fulgencio Batista

Door zijn contacten bij het leger weet hij tot twee keer toe president te worden. Onder zijn bewind is Havana een beruchte gokstad, waar de Amerikaanse maffia de dienst uitmaakt. De groeiende weerstand tegen zijn regime weet hij lang te onderdrukken tot Fidel Castro in 1958 de macht grijpt. Fulgencio Batista werd geboren op 16 januari 1901 in Banes, Cuba.



Batista’s ouders waren Belisario Batista en Carmela Zaldívar. Als kind ging hij naar de openbare school in Banes en op 14-jarige leeftijd verliet hij na de dood van zijn moeder het ouderlijk huis. Hij had meerdere simpele baantjes in de haven en bij de spoorwegen tot hij in 1921 als soldaat in dienst ging bij het leger. Nadat hij daar steno en typen leerde, verliet hij in 1923 het leger om als stenografieleraar te werken. Toch keerde hij later weer terug om als secretaris van een regimentskolonel te gaan werken. Hij werkt zich op als sergeant stenograaf en werd secretaris van een groep onderofficieren die leiding gaven aan een ‘samenzwering van sergeanten’ die streden voor betere werkomstandigheden en meer promotiemogelijkheden. 


Opstand der Serganten 


Toen in 1933 er een einde kwam aan het regime van president Gerardo Machado zag de charismatisch Batista zijn kans schoon en leidde hij de zogenaamde ‘Opstand der Sergeanten’, waarmee hij de macht over het Cubaanse leger verwierf. Via een netwerk van samenwerkingsverbanden met vakbonden en studentenverenigingen wist hij behendig aan de macht te komen. De eerste jaren trad hij niet op de voorgrond maar had hij wel invloed via meerdere marionettenpresidenten. In 1940 wist Batista het publiek achter zich te krijgen met mooie beloftes ten gunste van de Communistische partij en de vakbonden en werd hij zelf tot president gekozen.


Strijd tegen Ché Guevara


Toen hij zijn verkiezingsbelofte niet na kwam, werd hij in 1944 niet herkozen voor een nieuw termijn. In dat jaar won Grau San Martin, die in 1948 zijn macht overdroeg aan geestesverwant Prío Socarrás. In 1952 deed Batista weer mee met de verkiezingen, maar hij deed het slecht. Daarom pleegde hij een geslaagde staatsgreep. Batista was echter niet geliefd en de tegenstand tegen zijn regime groeide. In 1958 verloren zijn troepen het van Ché Guevara en werd Cuba een communistische dictatuur onder leiding van Fidel Castro. Batista vluchtte en stierf in 1973 in ballingschap in Spanje.


Afbeelding:


  • Cuban dictator Fulgencio Batista with U.S. Army Chief of staff Malin Craig in Washington D.C. on Armistice Day 1938: Harris & Ewing [Public domain], via Wikimedia Commons

Leestips - Boeken

De ritselaars van Havana
De ritselaars van Havana

€ 17.50

 

Rubrieken: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.