Geen afbeelding beschikbaar

18 augustus jarig: Charlotte van Nassau en Hans van Mierlo

Zij vierden afgelopen eeuwen hun verjaardag op 18 augustus:

Charlotte Flandrina van Nassau (1579-1640) was de vierde dochter van Willem van Oranje en zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon. Willem van Oranje was een heuse rokkenjager en trouwde maar liefst vier keer. Een schijntje in vergelijking van de Engelse vorst Hendrik VIII die zelfs zes keer in het huwelijksbootje stapte. Charlotte de Bourbon was in eerste instantie voorbestemd voor het klooster. Op 18-jarige leeftijd werd zij dan ook al tot abdis gekozen. Maar in 1671 verliet zij plotseling het klooster, omarmde het protestantisme, tot grote ergernis van haar vader, Lodewijk III van Bourbon-Vendôme, de tweede hertog van Montpensier. In 1575 trouwde ze met Willem van Oranje. De vierde dochter, Charlotte Flandringa, werd geboren op 18 augustus 1579 in Antwerpen. Toen Charlotte de Bourbon stierf in 1582, kort na een aanslag op Willem van Oranje, haalde haar vader, Lodewijk III, zijn kleindochter naar Frankrijk. Ze was Calvinistisch tot grote tegenzin van haar katholieke tante Jeanne de Bourbon. Na de dood van Lodewijk III, nam zij de opvoeding van het meisje over. Charlotte bekeerde zich onder haar toeziend oog tot het Katholieke geloof en vertrok naar het klooster in 1593. Twaalf jaar later, in 1605, werd zij abdis van het klooster. Zij stierf daar in 1640.

Hans van Mierlo (1931-2010) was een Nederlands journalist en politicus. Hij is de voornaamste oprichter van D66. Na zijn studie rechten in Nijmegen begon hij zijn carrière in 1960 bij het Algemeen Handelsblad, eerst als redacteur binnenland, later als hoofd van de redactie van de opiniepagina. Hij was medeoprichter van Democraten 66, de partij die op 27 december 1966 werd opgericht. Het was een partij die wilde afrekenen met het toenmalige politieke stelsel. Ze wilden met name meer democratische vernieuwingen doorvoeren. Tijdens de campagne lanceerde hij de "ontploffingstheorie". Hij wilde een verandering tot stand brengen in het huidige politieke bestel, waarna de partij zichzelf moest opheffen. "D'66 verdwijnt wanneer we het huidige politieke stelsel mee hebben helpen opblazen". In 1990 stelde Van Mierlo dat hij nog steeds geloofde in de theorie, maar dan vooral "op de lange termijn". Hij zat in zowel de Eerste als in de Tweede Kamer. In de jaren tachtig was hij minister van Defensie in de kabinetten Van Agt II en III. Tevens was hij Minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier in het kabinet Kok I. Hij kreeg de eretitel Minister van Staat, nadat hij in1998 van het politieke toneel verdween.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!