Geen afbeelding beschikbaar

18 januari jarig: Charles de Montesquieu, Hermann Grotefend en Pim Kiderlen

''Mochten we enkel gelukkig willen zijn, dan zou dat niet moeilijk zijn. Maar we willen gelukkiger zijn dan de anderen en dat is moeilijk omdat we ze bijna altijd gelukkiger inschatten dan ze in werkelijkheid zijn.'' Aldus Montesquieu. Charles Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu is een van de grootste filsofen uit de 18e eeuw en werd geboren op 18 januari 1689.

Een achttiende-eeuwse Filosoof, een negentiende-eeuwse historicus en een Nederwielrenner. Charles de Montesquieu, Hermann Grotefend en Pim Kiderlen lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken te hebben. Toch delen ze minstens één ding: 18 januari, hun geboortedag.

Charles Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu (1689-1755) werd geboren op 18 januari 1689. Hij kwam uit een welgestelde familie die onder andere het kasteel Le Brède in Frankrijk in bezit had. Volgens zijn geboorteakte hadden zijn ouders echter een bedelaar uitgekozen als peetoom voor Charles. Hij volgde zijn opleiding aan het College van Harcourt. In 1714 werd hij voorzitter van het parlement van Bordeaux. Op 27-jarige leeftijd, in 1716, erfde hij een groot vermogen van zijn oom en de baronie van Montesquieu, waarna hij deze naam aannam. Na de dood van koning Lodewijk XIV raakte hij geïntrigeerd door het veranderende politieke klimaat. Montesquieu heeft vanaf dit punt zijn leven geweid aan rondreizen door Europa en schrijven over de sociale- en politieke vraagstukken. Montesquieu wordt vandaag de dag gezien als een van de grondleggers van de sociologie en de westerse democratie. Zijn werk was van groot belang voor de Verlichting. Montesquieu stierf op 66-jarige leeftijd op 10 februari 1755.

Hermann Grotefend (1845-1931) werd geboren op 18 januari 1845. Van 1864 tot 1870 studeerde hij geneeskunde en vervolgens geschiedenis. Vanaf 1876 werkte hij bij het stadsarchief in Frankfort am Main. in 1887 kreeg hij de leiding over het archief in Schwerin j. Grotefend stond bekend als een goede archivaris die het leven van veel historici een stuk makkelijker heeft gemaakt door een rekenhulpmiddel te bedenken die oude dateringen kan omzetten tot de hedendaagse gregoriaanse kalenderdata. Zijn methode is tot op de dag van vandaag nog niet overtroffen.

Antoine Emile (Pim) Kiderlen (1868-1931) werd geboren op 18 januari 1868. Kiderlen was de eerste wielrenner van Nederlandse afkomst die op internationaal vlak goede resultaten wist te behalen. Hij begon met wielrennen toen de gehele wielersport nog in de kinderschoenen stond. De eerste wedstrijden die hij reed, werden dan ook op driewielers of  een hoge bi gereden. Op beide ‘fietsen’ wist Kiderlen de eerste plaats in de Europese ranglijst te behalen. Daarnaast eindigde hij in 1886 op de eesrte plaats bij het Open Engelse kampioenschap, deze wedstrijd werd door de Britten beschouwd als hun toernooi, en dus het wereldkampioenschap. Feit is echter dat Kiderlen dus op elk toernooi wist te winnen en in Engeland werd hij de ‘De Vliegende Hollander’ genoemd. Kiderlen vestigde ook enkele wereldrecordsZo reed hij van Rotterdam naar Leeuwarden op een driewieler in 16 uur en 46 minuten. In 42 jaar tijd wist Kiderlen 24 wedstrijden te winnen en 24 prijzen in de wacht te slepen. Door een ongeluk in 1888 moest hij zijn carrière als wielrenner echter al op 22-jarige leeftijd beëindigen door een knieblessure. In 1931 stierf Kiderlen op 63-jarige leeftijd.

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.