Geen afbeelding beschikbaar

18 juni jarig: Huttenkloas

In de 18e eeuw is hij een van de meest beruchte misdadigers uit de omgeving van Twente. Zo nodigt hij regelmatig handelaren uit bij hem te komen overnachten, om ze vervolgens te bedreigen en te beroven. De brute moord op de Duitse kousenhandelaar Willem Stint zou hem echter zelf ook fataal worden. Huttenkloas werd geboren op 18 juni 1710.

Klaas Annick werd geboren op 18 juni 1710 in het Twentse Beckum of Bentelo. Hij kwam ter wereld in de armoedige plaggenhut van zijn ouders, waardoor hij al snel de bijnaam ‘Huttenkloas’ kreeg. Op jonge leeftijd nam hij de boerderij van zijn vader over, maar Huttenkloas merkte al snel dat het agrarische leven niet voor hem was weggelegd. Klaas had over het algemeen namelijk geen zin om het land te bewerken, en daardoor bracht zijn land ook niet veel op. Hij zag zich dan ook genoodzaakt om op andere manieren aan zijn voedsel te komen.

In het dorp Delden werd al snel bekend dat Huttenkloas verantwoordelijk was voor een reeks diefstallen van de lokale boerderijen. Toch durfde de dorpsbevolking aanvankelijk niet in te grijpen, omdat Klaas en zijn twee zoons, Gerrit en Jannes, hen regelmatig de stuipen op het lijf joegen. Lokale bewoners waren na verloop van tijd wel op de hoogte van het gevaar van Huttenkloas, maar handelaars en reizigers van buitenaf waren dat niet. Zij kwamen op weg naar de markt van Delden vaak langs de kleine boerderij van Klaas, en vroegen of zij daar de nacht door mochten brengen. Huttenkloas gedroeg zich dan altijd uiterst gastvrij en nodigde zijn gasten uit om ook op de terugweg –dus nadat zij veel geld verdiend hadden op de markt– bij hem te komen overnachten. Indien zij op dit aanbod ingingen, liepen zij een grote kans beroofd of vermoord te worden.

Zo gebeurde het ook bij de Duitse kousenhandelaar Willem Stint, van wie tijdens een overnachting bij Huttenkloas in 1774 de schedel werd ingeslagen. Nadat de koopman niet terugkeerde bij zijn gezin begon diens vader een zoektocht langs alle dorpen op de route van zijn zoon. Zo kwam hij ook terecht in Delden, waar hij net op tijd was om Huttenkloas de kerkdienst te zien verlaten in de kleding van Willem, waaronder diens kenmerkende sokken. Huttenkloas werd opgepakt en maar liefst 114 dagen vastgezet op een speciale dwangstoel, de ‘Stoel van Huttenkloas’. Op 13 september 1775 werd hij vervolgens veroordeeld en levend geradbraakt.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.