Jean Nelissen

2 juni jarig: Jean Nelissen

Jean Nelissen is zijn leven lang liefhebber van wielrennen. Hij maakt van zijn passie zijn werk en is jarenlang chef sport van de krant De Limburger. Echt bekend wordt hij door zijn carrière als wielercommentator voor Studio Sport, waarin hij te boek komt te staan als groot kenner van de wielerhistorie. Jean Nelissen werd geboren op 2 juni 1936 te Geleen.


In zijn jeugd was Jean Nelissen vooral geïnteresseerd in voetbal en wielrennen. Hij werkte na zijn schooltijd bij veel verschillende bedrijven, onder meer als postbezorger en eigenaar van een snackbar. Toen hij 29 jaar oud was besloot hij van zijn hobby zijn werk te maken toen hij sportredacteur werd bij De Nieuwe Limburger.


Het was de eerste stap van Nelissen binnen de sportjournalistiek. In 1969 kreeg hij een contract bij de NOS waar hij, naast zijn werk als chef sport van De Limburger, verslag gaf van alle grote wielerwedstrijden. Hij deed dit vanaf 1978 samen met Mart Smeets, die hem ook de bijnaam ‘De Neel’ gaf. Nelissen verzorgde het commentaar, en maakte reportages, bij in totaal 38 Tour de Frances.


Het was vooral de Tour die hem nationale bekendheid opleverde. Nelissen introduceerde enkele bekende uitspraken uit het huidige wielerjargon. Zo was hij de eerste commentator die in de wedstrijden sprak over een ‘virtuele’ leider, een wielrenner die tijdens de wedstrijd als beste geklasseerd zou staan als de wedstrijd op dat punt zou eindigen. Toch was Nelissen in de samenwerking met Smeets vooral degene die vertelde over de randzaken van de Tour de France, de plaatselijke cultuur en het persoonlijke leven van de wielrenners.


Nelissen schreef in de nadagen van zijn loopbaan ook geregeld boeken over sporters. Zijn gezondheid ging de laatste jaren van zijn leven snel achteruit door een slepende ziekte, maar zijn kenmerkende sigaar en glas met sterke drank bleven onafscheidelijk van ‘De Neel’. Hij was zelfs voorzitter van het Nederlands Jenever Genootschap. De drank was voor hem in de laatste fase van zijn leven ‘een hulpmiddel om de dingen te vergeten’. Jean Nelissen overleed op 1 september 2010.

Bronnen

De Limburger, Necrologie Jean Nelissen

NOS, Jean Nelissen (74) overleden

NRC, Jean Nelissen (1936-2010)

Publieke Omroep, Jean Nelissen overleden

Telegraaf, Jean Nelissen (74) overleden

 

Afbeelding

AD, Intrigerend wielerleven van ‘De Neel’ ten einde

 

Leestips-boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Het intrigerende wielerleven van Jean Nelissen
Het intrigerende wielerleven van Jean Nelissen

€ 14.95

 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.