Geen afbeelding beschikbaar

23 juli jarig: Haile Selassie

Haile Selassie regeerde over Ethiopië als keizer van 1930 tot 1974 en was een belangrijke figuur voor de geschiedenis van postkoloniaal Afrika. In eigen land werd hij door sommigen zelfs beschouwd als de reïncarnatie van Jezus. Haile Salassie werd geboren op 23 juli 1892 als Lij Tafari Makonnen.

 Salassie groeide op in de Koninklijke kringen van Ethiopië en was volgens sommigen een afstammeling van de koningin van Sheba en koning Solomon van Israël. In 1906 stierf zijn vader waardoor hij op 13-jarige leeftijd gouverneur van Selale werd, omdat dit ambt erfelijk was. Ook werd hij gouverneur van Sidamo en Harar, nadat zijn broer stierf. Op 3 augustus 1910 trouwde hij met een nichtje van Lij Lyasu, de toenmalige erfgenaam van de troon van Ethiopië. Op dat moment was Selassie zelf al een mogelijke opvolger omdat hij een neefje was van de keizer van Ethiopië, Menelik II. Toen deze in 1913 stierf, werd Lij Lyasu echter toch tot keizer benoemd.

De islamitische Lyasu werd echter nooit echt populair onder de overwegend christelijke bevolking van Ethiopië. Selassie zette hem dan ook af in 1916, waarna  Menelik’s dochter Zauditu keizerin werd. Zij benoemde Selassie tot regent en troonopvolger. Deze ontwikkelde zich als populaire en progressieve leider, die Ethiopië wellicht van haar koloniale erfenis kon bevrijden en welvarend kon maken. Zijn macht groeide en in 1928 benoemde hij zichzelf tot koning. Na de dood van Zauditu twee jaar later werd hij keizer en nam de naam Haile Selassie aan.

Tijdens zijn regeringsperiode zorgde hij voor veel ontwikkelingen en hervormingen in Ethiopië. Zo stelde hij een nieuwe grondwet in en schafte de slavernij af. In 1936 viel Italië het Afrikaanse land echter binnen en moest Selassie vluchtten. Terwijl hij in ballingschap was pleitte hij voor hulp bij de Volkenbond in Genève en uiteindelijk wist hij met hulp van Britse troepen in 1941 de Italianen te verdrijven en terug te keren naar Ethiopië als keizer.

Na de oorlog probeerde Selassie weer om zijn land te moderniseren door gelijke rechten voor het hele volk in te voeren, maar hij centraliseerde ook zijn eigen macht. Hier kwam steeds meer kritiek op. Zeker in de jaren ’70, toen het land gebukt ging onder een hongersnood en de economie en overheid een puinhoop waren. Uiteindelijk zette het leger Selassie in 1974 af en plaatste hem onder huisarrest. Hij stierf op 27 augustus 1975, op 83-jarige leeftijd. Het leger meldde dat hij een natuurlijke dood was gestorven, maar dit wordt tot op de dag van vandaag sterk betwijfeld. 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.