Sissi

24 december jarig: Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk-Hongarije

“Nooit alleen, nooit vrij. De Kroon, voor anderen zou het een vreugde betekenen, voor mij is het een zware last”, schrijft Elisabeth, keizerin van Oostenrijk (Sissi), in haar dagboek. Ze wordt wereldberoemd door haar schoonheid en haar onconventionele levensstijl. ‘Sissi’ heeft moeite met de strenge Habsburgse etiquette aan het hof in Wenen. Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren werd geboren op 24 december 1837.


Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren werd geboren in München. Ze was de tweede dochter van hertog Maximiliaan Jozef en Ludovika en had zeven broers en zussen. Haar jeugd in Beieren was zorgeloos en gelukkig. In 1853 werd ze geïntroduceerd aan het Oostenrijkse hof, een gebeurtenis die haar leven veranderde. Hoewel het de bedoeling was dat haar zus Helene (1834-1890) zich zou verloven met keizer Frans Jozef (1830-1916), had de keizer alleen maar oog voor de 15-jarige Elisabeth. Een jaar later trouwde het stel.


Sissi's moeilijke leven aan het hof


Sissi vond het moeilijk om zich aan te passen aan het leven aan het hof. Ze werd beperkt in haar vrijheid en kon nooit alleen zijn. Wel haalde ze veel plezier uit paardrijden, waar ze zeer bedreven in was. Elisabeth kreeg in korte periode drie kinderen, maar mocht zich tot haar verdriet van haar schoonmoeder Aartshertogin Sophie niet bemoeien met de opvoeding van haar kinderen.


Huwelijk met Frans-Josef


Elisabeth was ongelukkig tijdens haar huwelijk, zo kwam ze er achter dat FransJosef haar niet trouw was. Sissi stond bekend om haar schoonheid. Ze liet zich buitengewoon vaak afbeelden en volgens historici leed ze aan de eetziekte anorexia nervosa en was haar gewicht nooit hoger dan 50 kg.


In 1867 werden Oostenrijk en Hongarije met elkaar verenigd, zodat Elisabeth ook koningin van het door haar geliefde Hongarije werd. Ze reisde veel, omdat ze zich op haar reizen vrijer voelde dan aan het hof, ook leerde ze veel talen, ze sprak vloeiend Frans, Engels en zelfs Grieks. In 1889 doodde haar zoon Rudolf eerst zijn geliefde en daarna zichzelf, waardoor Elisabeth in een depressie terechtkwam. Deze klap kwam ze nooit helemaal te boven. Mensen om haar heen waren bang dat ze suïcidaal was.


Aanslag op Sissi


Op 10 september 1898 was Sissi in Genève waar er een aanslag op haar werd gepleegd. De Italiaanse anarchist Luigi Lucheni stak haar neer en Sissi overleed enige tijd later aan haar verwondingen. Ze is 60 jaar oud geworden.

Leestips - Boeken

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Romy Schneider / druk 1
Romy Schneider / druk 1

€ 19.95

 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.