24 juli jarig: Alfons Mucha
Hoewel zijn begincarrière armoedig en moeizaam begint, groeit hij uit tot een van de belangrijkste Art Nouveau kunstenaars. Zijn uitzonderlijke stijl maakt zijn verzameling posters, ansichtkaarten en schilderijen zeer populair rond 1900. Alfons Maria Mucha werd op 24 juli 1860 geboren in Ivancice, Tsjechië.
Er is niet veel bekend over de jeugd van Alfons Mucha, behalve dat hij opgroeide in een armoedige Tsjechische streek. Hij verdiende aanvankelijk zijn geld als koorknaap en schilder. Tijdens zijn vroege carrière vergaapte hij zich aan de kunst die hij zag in kerken en hij stelde zichzelf als doel om zelf ook kunstschilder te worden. Zijn vader wilde dat hij secretaris werd bij de lokale rechtbank, maar Mucha weigerde dit en verliet in 1877 op 17 jarige leeftijd zijn huis om te schilderen in het Weense Ringtheater. Er brak in 1881 echter een brand uit in de schouwburg en Mucha werd werkloos.
Vier jaar later ging Mucha een kunstopleiding volgen aan de Münchense kunstacademie. Nadat hij in 1887 afstudeerde, verhuisde Mucha naar Parijs, destijds het artistieke hart van Europa. Hier leidde de kunstenaar opnieuw een armoedig bestaan. Hij maakte illustraties voor kranten en boeken en wist zo net rond te komen. In deze periode deelde hij tijdelijk een studio met de Franse kunstenaar Paul Gauguin.
Op 1 januari 1895 presenteerde Alfons Mucha zijn nieuwe revolutionaire kunststijl aan de Parijse kunstliefhebbers. Tot die tijd was het impressionisme, waarin schilders een onmiddellijk beeld schetsten van wat zij op het eerste gezicht zagen, populair in de artistieke kringen van Parijs. De stijl van Mucha week hiervan af, omdat Mucha zijn afbeeldingen, vooral vrouwfiguren, aandikte met bloemen en sierkrullen. Zijn kunst werd vrijwel direct populair en hij stond vooraan de Art Nouveau beweging, die zich afzette tegen de gevestigde kunstorde.
Tussen 1904 en 1921 ging hij regelmatig naar New York, waar hij behangpatronen en theaterdecors ontwierp. In de jaren ’20 en ’30 bleef hij echter in zijn thuisland Tsjechië, dat na het Verdrag van Versailles 1918 samen met Slowakije onafhankelijk was geworden van Oostenrijk-Hongarije. Toen de Duitsers in 1939 Tsjecho-Slowakije binnenvielen, werd Mucha opgepakt door de Gestapo. Hij werd ondervraagd en weer vrijgelaten, maar stierf kort daarna, op 14 juli 1939.