Geen afbeelding beschikbaar

26 augustus jarig: Jan de Quay

Jan de Quay geldt ondanks een omstreden oorlogsverleden als één van de populairste premiers sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij is ook één van de weinigen die een tweede ambtstermijn als minister-president afwees en de voorkeur gaf aan een positie in de Eerste Kamer. Jan de Quay werd geboren op 26 augustus 1901 te ’s Hertogenbosch.

De Quay werd geboren als zoon van Rudolph de Quay, een luitenant-generaal in het leger, en Joanna van de Mortel. Na een opleiding bij de jezuïeten ging hij psychologie studeren in Utrecht, waarna hij in 1927 promoveerde op een experimenteel-psychologische studie. In datzelfde jaar trouwde hij met Maria van der Lande, met wie hij vijf zoons en vier dochters zou krijgen.

Nederlandsche Unie

Na een post als hoogleraar aan de Katholieke Hogeschool Tilburg trad De Quay in 1940 op de voorgrond als lid van het Driemanschap van de Nederlandsche Unie. Het doel van deze unie was om in samenwerking met de Duitse autoriteiten een nieuwe maatschappij op te bouwen die vrij was van de smetten van de vooroorlogse verzuiling. In 1941 werd de organisatie echter verboden en werd De Quay geïnterneerd in kamp Sint-Michielsgestel.

Politieke carrière

Na de oorlog werd De Quay, ondanks zijn enorme populariteit in het zuiden, door Willem Drees vanwege zijn oorlogsverleden uit de regering gehouden. Desondanks werd hij van 1946 tot 1959 Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, tot hij na een overwinning van de Katholieke Volkspartij (KVP) in 1959 minister-president werd. Hoewel De Quay gold als een bekwaam en populair bestuurder, was hij in deze positie niet gelukkig. Hij mistte de politieke handigheid om zich te meten met de harde oppositie van de Partij van de Arbeid (PvdA) en leed zichtbaar onder het ontbreken van harmonieuze verhoudingen.

Ondanks een klinkende overwinning van de KVP in 1963 koos De Quay ervoor om niet meer terug te keren als minister-president en een functie in de Eerste Kamer te accepteren. Hij werd in 1966 nog gekozen tot viceminister-president, waarna De Quay zich terugtrok van het politieke toneel. Hij overleed op 4 juli 1985 op zijn familielandgoed te Beers.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.