Geen afbeelding beschikbaar

26 december jarig: Pierre Cambronne, Johannes Snelleman en Mao Zedong

“De waarheid staat aan onze kant, en de arbeiders en boeren staan aan onze kant”. Met zijn grootschalige publiekscampagnes beweerde Mao te handelen in het belang van het Chinese volk. Toch kwamen er als gevolg van zijn plannen minstens 40 miljoen Chinezen om het leven. Mao Zedong werd geboren op 26 december 1893.

Een Franse generaal, een Nederlandse oriëntalist en een Chinese partijleider. Veel hebben Pierre Cambronne, Johannes Snelleman en Mao Zedong op het eerste gezicht niet gemeen. Toch delen ze minstens één ding: 26 december, hun geboortedag.

Pierre CambronnePierre Cambronne (1770-1842) was een Frans generaal onder Napoleon. Hij werd geboren op 26 december 1770 te Nantes. Op 22-jarige leeftijd sloot Cambronne zich aan als vrijwilliger bij de Franse grenadiers om te strijden voor de idealen van de Franse Revolutie. Cambronne wist zich al snel te onderscheiden op het slagveld en kreeg in 1800 het commando over zijn eigen regiment. Hiermee nam hij deel aan verscheidene veldslagen in Spanje en de mislukte verovering van Rusland. In 1810 werd Cambronne gepromoveerd tot generaal en vier jaar later werd hij majoor van de Keizerlijke Garde. Nog datzelfde jaar werd Napoléon verslagen en Cambronne vergezelde hem tijdens zijn verbanning naar Elba. Later keerde hij met de Franse leider terug naar Frankrijk tijdens de Honderd Dagen, maar bij de Slag bij Waterloo werd Napoleon definitief verslagen en raakte Cambronne gewond. In 1816 werd de generaal door een Frans tribunaal vrijgesproken van landverraad en mocht hij in dienst blijven van het Franse leger. Pierre Cambronne overleed 29 januari 1842 op 71-jarige leeftijd.

Johannes François Snelleman (1852-1938) was een Nederlands oriëntalist en etnoloog. Hij werd geboren op 26 december 1852 te Rotterdam. Snelleman volgde een opleiding tot zoöloog en nam tussen 1887 en 1889 deel aan een expeditie naar Midden-Sumatra. Het doel van de reis was het in kaart brengen van dit tot nu toe nog relatief onverkende deel van Nederlands-Indië. Na afloop van de expeditie werkte Snelleman onder meer mee aan het schrijven van enkele delen van de ‘Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië’ en de ‘Encyclopaedie van Nederlandsch West-Indië’. Daarnaast werd hij in 1901 benoemd tot directeur van het Etnologisch Museum van Rotterdam, dat later hernoemd zou worden tot het Museum voor Land- en Volkenkunde. Johannes François Snelleman overleed 18 mei 1938 op 85 jarige leeftijd.

Mao Zedong (1893-1976) was een Chinees politicus en partijleider van de Communistische Partij van China (CCP). Hij werd geboren op 26 december 1893 in de Chinese provincie Hunan. Tijdens zijn jeugd sloot Mao zich aan bij het leger van de Kwomintang, de revolutionaire beweging van Sun Yat-sen. Na het succes van de revolutie verhuisde hij naar Peking en werd hij daar lid van de CCP. In 1927 brak er een conflict uit tussen de Kwomintang en de CCP en richtte Mao het Chinese Rode Leger op, dat vocht voor de communistische revolutie en grotendeels bestond uit boeren en arbeiders. Na een lange machtsstrijd, die ook werd voortgezet tijdens de Japanse inval in China (1937-1945), wist Mao in 1949 de macht definitief naar zich toe te trekken en riep hij de communistische Volksrepubliek China uit. Mao maakte gebruik van zijn macht voor het organiseren van een aantal grote publieke campagnes, waaronder ‘De Grote Sprong Voorwaarts’,  de ‘Grote Mussencampagne’ en de ‘Culturele Revolutie’. In totaal kwamen er naar schatting tussen de 40 en 70 miljoen Chinezen om het leven tijdens zijn regeerperiode, de meesten als gevolg van hongersnood. Mao Zedong overleed op 9 september 1976 aan de gevolgen van een hartinfarct.

Personen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt