Geen afbeelding beschikbaar

28 september jarig: Ethel Rosenberg

Ze is met haar man de enige die in de Verenigde Staten ter dood veroordeeld is voor spionage voor de Russen. Tot vandaag is haar veroordeling omstreden, omdat het directe bewijs voor haar betrokkenheid in het doorspelen van staatsgeheimen aan de Sovjet-Unie nooit is gevonden. Ethel Rosenberg wordt geboren op 28 september 1915.

Ethel Rosenberg is geboren en getogen in New York. Ze werd secretaresse bij een rederij en raakte daar betrokken bij arbeidersgeschillen. Zo kwam ze in aanraking met de communistische partij waar ze lid werd van de jeugdafdeling. Daar ontmoette ze in 1936 haar latere man Julius, die leider was van deze jeugdafdeling. In 1939 trouwden ze en later kregen ze twee zoons.

Ethels man werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als ingenieur in het Amerikaanse leger. Toen in 1945 bekend werd dat hij banden met communisten had, werd hij ontslagen. In 1950 werd de Duitse natuurkundige Klaus Fuchs opgepakt omdat hij zeer gevoelige informatie over het kernbomproject van de Verenigde Staten doorgespeeld zou hebben aan de Sovjet-Unie. Toen hij verhoord werd noemde hij de namen van Ethel Rosenberg en haar man als betrokkenen. Hierop werd het echtpaar opgepakt. 

Op 6 maart 1951 begon het geruchtmakende proces, waar enorm veel media-aandacht naar uitging. De belangrijkste getuige in het proces was een broer van Ethel. Hij beweerde dat hij er bij was geweest dat Ethel belangrijke Amerikaanse staatsgeheimen over kernbommen aan het uittypen was. Dit was nagenoeg het enige bewijs dat er was tegen het echtpaar, maar het was voldoende. Op 5 april 1951 werden de twee ter dood veroordeeld, ook omdat ze weigerden om meer informatie over de affaire te geven. Twee jaar later, op 19 juni 1953, werden Ethel en Julius Rosenberg ter dood gebracht op de elektrische stoel.

In de jaren na de executie is er nog veel te doen geweest over het feit of de Rosenbergs wel of geen informatie over de atoombom hebben doorgespeeld aan de Russen. Dat Julius spioneerde voor de Russen, wordt algemeen aanvaard, maar of hij en Ethel iets wisten over de atoombom, wordt ten zeerste betwijfeld.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.